Politiek

Verkiezingsrel Amsterdam: SP, D66 en VVD klagen bij gemeenteraad

21-02-2014 17:44

De Amsterdamse SP, D66 en VVD willen van het presidum van de Amsterdamse gemeenteraad opheldering over de affaire waarin de PvdA beland is. De sociaal-democraten hebben voor de Stemwijzer een standpunt ingevoerd ‘dat zowel in strijd is met het stemgedrag als het verkiezingsprogramma van deze partij’. De drie partijen schrijven in een brief aan de gemeenteraad: “Hiermee wordt het de Amsterdammer – die wij zo graag naar de stembus willen krijgen – moeilijker gemaakt om op basis van feiten een keuze te maken.”

Inzet: standpunt over sociale huurwoningen

In de Amsterdamse Stemwijzer staat dat de sociaal-democraten niét vinden dat er minder sociale huurwoningen moeten komen. Volgens het opmerkelijke gelegenheidstrio is dat onjuist.

In de brief schrijven de drie partijen: 

“Als gemeente betalen we ProDemos om de Stemwijzer voor Amsterdam te maken. (-) Het presidium dient erover te waken dat op kosten van de gemeenschap juiste informatie wordt verstrekt. Wij constateren dat dit niet is gebeurd en vragen ons af wat u voornemens bent hier aan te doen.”

ProDemos liet vrijdag aan ThePostOnline in een verklaring weten geen probleem te zien:

“Bij de StemWijzer gaan wij vooral na of het standpunt van een partij in lijn is met het verkiezingsprogramma en met de toelichting op het partijstandpunt. Het verkiezingsprogramma van de PvdA gaat uitgebreid in op het onderwerp wonen. Zaken als de verkoop van woningen in combinatie met doorstroom worden benoemd. De gevolgen voor de verkoop van sociale woningen zijn volgens ons niet altijd eenduidig en kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Maar verder wordt in het programma ook aangegeven dat er terughoudend moet worden omgegaan met de verkoop van sociale huurwoningen. Bovendien heeft lijsttrekker Hilhorst in diverse lijstrekkersdebatten duidelijk als standpunt ingenomen dat het aandeel sociale huurwoningen niet kleiner mag worden. De opstelling van de PvdA vertegenwoordigers in de workshops voor de StemWijzer was hiermee in lijn. Dit alles is niet in tegenspraak met het ingenomen standpunt van de PvdA in de StemWijzer. Wij zien dan ook geen aanleiding om dit aan te passen.  Over het stemgedrag van de PvdA  in het verleden doen wij verder geen uitspraken, die zijn politiek interpretabel. De StemWijzer heeft vooral betrekking op het te voeren beleid in de komende raadsperiode.”

Brief aan Hilhorst

Ook hebben de partijen een brief gestuurd aan PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst. Die leest u hieronder:

Geachte wethouder, beste Pieter,

Tot onze grote verbazing constateerden wij donderdag dat de PvdA – waar u lijsttrekker van bent – in de Stemwijzer heeft ingevoerd tegen minder sociale huurwoningen te zijn. Ongeacht wat men hier inhoudelijk van kan vinden, lijkt dit ons aantoonbaar onjuist.

Met de volle steun van de PvdA zijn de afgelopen jaren al heel wat sociale huurwoningen verkocht. Daarnaast staan er nog 24.000 woningen op de rol om verkocht te worden. Dit ook met steun van de PvdA. Bij ongewijzigd beleid zal het percentage sociale huurwoningen zo dalen van 58% naar 52%. Daarnaast spreekt het PvdA-programma van het voortzetten van de verkoop van huurwoningen aan huidige huurders en ‘terughoudend’ omgaan met verdere verkoop. Wij constateren dat dat geen stop op de verkoop is.

Het is uitgesloten deze daling te compenseren met nieuwbouw, zeker gezien het gemiddelde percentage sociale huurwoningen in recente nieuwbouwprojecten. Bij ongewijzigd beleid, maar ook met de door de PvdA voorgestelde wijzigingen in het woonbeleid zal niet alleen het aantal, maar ook het percentage sociale huurwoningen dalen.

Het staat elke partij vrij om een eigen standpunt in te nemen, maar door hier niet eerlijk over te communiceren wordt het aanzien van de politiek geschaad. De gemeente investeert geld in zowel de Stemwijzer als in verdere opkomstbevordering. Deze inspanningen – van het geld van de Amsterdammer – worden naar onze mening op deze manier teniet gedaan.

We verzoeken de PvdA dan ook ofwel het programma in overeenstemming te brengen met het ingenomen standpunt in de Kieswijzer of andersom.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ivens

Eric van der Burg

Jan Paternotte

Lees ook

SP, D66, VVD: Amsterdamse PvdA liegt in Stemwijzer