Jij doet het, niet je CITO-score

22-02-2014 14:00

Wat was ik blij met mijn drie cijfertjes. Meer was het ook niet, drie cijfertjes en mijn hele dag was gemaakt. Het is meer dan 7 jaar geleden dat ik mezelf had overtroffen. ‘Onverwachts allemaal,’ luidde het oordeel van mijn juffen. Mijn CITO score van 538 vergeet ik nooit meer, mijn onwetendheid vertelde me enkel dat ik precies dezelfde score haalde als de naam van die bekende radiozender, maar ook niet meer dan dat! Super mooi vond ik het. Eerst de scores met mijn vrienden vergelijken en dan snel naar huis om het te laten zien aan mam!

Slimme kinderen, slimme ouders

Tijdens mijn tijd op de basisschool was er al veel duidelijk, zo zagen wij onderling het niveau in de klas. We wisten wie de slimmere kinderen waren en welke kinderen iets minder goed konden leren (zij waren meestal uitstekend in sport, typisch). Tot mijn verbazing behoorde mijn CITO score duidelijk bij de bovenste laag van de klas. In mijn vrij kleine klas kon iedereen uitstekend met elkaar opschieten toch was er duidelijk al een verdeeldheid in klasse. Zo volgen de leerlingen met hoogopgeleide of gedisciplineerde ouders of ouders met goede banen nu meestal een opleiding aan het hbo, vwo of de universiteit. Terwijl de meeste leerlingen met laagopgeleide ouders naar het mbo zijn gegaan.

Ik denk dat het duidelijk is dat je omgeving, je ouders, je vrienden en je familie een gigantische invloed hebben op het niveau dat jij later gaat doen. Mijn CITO score van 538 is en was voldoende voor een plaatsje in een havo/vwo brugklas toch ben ik destijds naar het vmbo gegaan. Een veel veiligere keuze volgens mijn juf van de basisschool, onwetend stemde ik en mijn ouders van zelf sprekend in met haar advies. Ik kom ook niet uit een omgeving met professoren, hoogleraren en academici, school was wel belangrijk maar moest toch vooral leuk zijn! Ik merkte ook snel dat een zes genoeg was om mijn ouders tevreden te houden.

Cito-trainingen

Tegenwoordig sturen veel toejuichende en gemotiveerde ouders hun kind naar cito-training, hoewel mijn ouders dit belachelijk vinden snap ik de anderen volkomen. Het verschil tussen een hoge score en een lage score kan gigantische gevolgen hebben en in deze tijd van crisis wil je toch echt dat je kind een duidelijke toekomst heeft, het liefst het allerbeste. Centraal Planbureau onderzocht uurloon van afgestudeerden en kwam met het volgende resultaat: Als we het uurloon van een vmbo-diploma als basis nemen, hoeveel verschilt dit met hogere einddiploma’s? Een mbo’er verdient 20% meer, een hbo’er 45% en iemand met een mastertitel zelfs 70% meer dan iemand met een vmbo-diploma. In theorie zou een vmbo’er uiteindelijk ook met een mastertitel moeten kunnen weglopen maar in de praktijk gebeurd dit bijna nooit.

Nu zit ik op het mbo en zeg ik al 6 jaar stoer dat ik niks heb gedaan op school, oogjes dicht examens gehaald en nog nooit echt ergens voor heb hoeven leren. Natuurlijk is het fijn als het je zo gemakkelijk af gaat maar de laatste jaren ben ik mezelf afgaan vragen wat er gebeurt als ik de druk een beetje opvoer, als ik van de theorie nou eens in de praktijk breng. Mijn omgeving is in korte tijd erg veranderd, waar ik voorheen omging met mensen van mijn eigen leerniveau zijn dat nu toch voornamelijk hbo’ers en wo’ers. Ergens moet ik gedacht hebben, wat zij doen dat wil ik ook en ben daar toen vol voor gegaan. Mijn leraren op het mbo steunde mijn doorstroom wens en regelde dat ik mijn vierjarige mbo opleiding een jaartje eerder kon afronden.

Door en door

In september begin ik (eindelijk) aan het hbo en wil ik zelfs proberen om een overstap te doen naar de universiteit. Dit klinkt als een utopisch sprookje en vaak wordt deze droom lachend als onrealistisch en onhaalbaar afgestempeld. Onderzoek van het Hoger Onderwijs Persbureau wijst uit dat het 200 mbo-leerlingen per jaar lukt om via een hbo-propedeuse de universiteit te bereiken, ik wil mezelf een keer echt uitdagen en ik ga er alles aan doen om daar ook deel van uit te maken.

Mijn juf op de basisschool vertelde mij en mijn ouders dat het vmbo een veiligere keuze was. Daar kon ik zelf laten zien dat havo mijn niveau was maar dit kwam er nooit van. Ik heb op de dag van vandaag geen spijt van mijn keuzes maar heb nooit laten zien wat ik echt kan. Mijn interesse in politiek, literatuur en economie wordt door veel vrienden op het mbo gezien als onzinnig, ‘nep-intellectueel gedrag’ en ze vinden dat ik het hoog in mijn bol heb. Toch ben ik mezelf en ik probeer mezelf elke dag op de hoogte te houden van al mijn interesses.

Je moet het zelf doen! Ik denk dat de discipline opbrengen om het ook echt zelf te doen al een grote stap is. Hoewel het tegenwoordig niet zo lijkt, kent iedereen zichzelf het allerbeste, ga voor het hoogst haalbare ook al kost dit veel moeite, werk hard! Haal er uit wat er in zit, ooit ben je jezelf dankbaar. Dat mijn dromen vervuld gaan worden weet ik niet, maar mijn verleden heeft mij geleerd dat ik het zelf moet doen. En ik ga er alles aan doen om het nu ook echt waar te maken!

Beeld: Ana H.