Waarom geven om de overname van Whatsapp

22-02-2014 15:00

Misschien heb je, als trouwe lezer, het artikel over whatsappalternatieven gezien. Voor als je geen gebruik wil maken van een dienst van Facebook. Een beetje nutteloos, want hoogstwaarschijnlijk gebruik je Facebook sowieso al. En daarnaast sloeg Whatsapp je berichten toch al allemaal op. Wacht, wat?

Niet eens anders

Ja, die goeie ouwe tijd. Toen Whatsapp nog niet van Facebook was, en je persoonlijke informatie nog niet stal. Dacht je dan. Want dat deden ze dus wel. Whatsapp slaat al sinds jaar en dag alles op wat je stuurt, dus ook vóór de overname van Facebook. En nu dat Facebook de eigenaar is, wat maakt dat uit? Nou ja, niets eigenlijk. Want je privacy was al dood, en Facebook weet toch al alles van je. Heb je er namelijk zelf op gezet. Ook als je je Facebook al lang weer verwijderd hebt, weet onze goede vriend Mark Zuckerberg nog steeds je telefoonnummer.  

Hoe krijg ik mijn privacy weer op orde, dan?

Wil je een andere app met meer privacy? Vergeet het maar. Bijna elke app doet wel iets met je informatie waar je, als je echt zou weten wat ze doen, niet bepaald blij van wordt. Skype doet overigens hetzelfde. Op de telefoon is er eigenlijk geen goed alternatief. Voor je pc kan je tox.im halen, maar dat is tot noch toe zo onaf dat je er ook niets mee kan. Kortom, als je een beetje wil minderen op je privacyinbreuk kan dat dus eigenlijk niet.

Als je nu pas in paniek raakt over je privacy, gooi dan alsjeblieft je smartphone, je computer, je bankpas, et cetera in de prullenbak. Het gaat al jaren bergafwaarts, en niemand lijkt het (tot nu toe) ook maar iets te schelen. Vergeet niet, de alom gevreesde PRISM is al meer dan 10 jaar oud, de AIVD weet nagenoeg alles wat je met je telefoon doet, en als je denkt dat er niet gekeken wordt naar wat je op google zoekt, dan heb je het ook goed mis.

Ik vind mezelf geen para, maar de ontwikkelingen van de afgelopen 10 jaar zijn toch wel heel zorgelijk. Dus, denk voor de volgende keer dat je ‘Oh, maar ik heb toch niets te verbergen!’ zegt eens na over wat je nou echt wil. Wil je je druk maken over wie van de tientallen verdachten je Whatsapp-geleuter bespiedt, of boeit het je nou echt niet. Het ergste wat er nog kan gebeuren met Whatsapp is dat het bovenbalkje blauw wordt. Lekker boeiend.

Beeld: Pudgemag