Het was nix, het is nix en het wordt nix

24-02-2014 13:00

Hossa, carnaval! Gek ‘pekske oet de koffer’ aan, een veeg schmink over je gezicht en drie (of vier, of vijf) dagen even helemaal los. Ook als veertien- of vijftienjarige, want bier krijg je toch. Of wacht, kreeg je toch.

Tegenwoordig heeft een grote meerderheid van het parlement een iets minder carnavaleske houding aangenomen dan voorheen en is het ten strengste verboden als niet-volwassene te nippen aan alcoholische dranken. Nu heb ik daar persoonlijk weinig last van (alaaf!), maar ik blijf het bijzonder vinden hoe horecaondernemers hiermee proberen om te gaan.

Bierbussen

Eerder dit jaar stelden een aantal ondernemende jongeren uit de grensstreek voor een ‘bier-bus’ in te zetten, om zo in België de nodige druppels goudgeel schuimend bier te kunnen proeven en hiermee de Nederlandse wet te omzeilen. Maar tijdens vastelaovend 2014 gaan de cafébazen van Maastricht een andere kant op. Samen met de gemeente en de Tempeleers (de belangrijkste carnavalsvereniging van de stad) zal er op het wereldberoemde Vrijthof een heuse ‘Club Nix’ worden opgebouwd: een opblaasbare iglo, gesponsord door bierbrouwer Brand, waarin een speciaal alcoholvrij programma zal worden georganiseerd voor 14- tot 18-jarigen. Aan de andere kant van het centrum, op de Kesselskade, komt ook een tent te staan waar geen drank geschonken zal worden.

Eerlijk is eerlijk: een lallende Petje Pietamientje van amper veertien jaar over de stoep zien kruipen is nooit een prettig gezicht. Maar tijdens grote feesten en festivals is het nauwelijks de zwak alcoholische drank die voor problemen zorgt, weten ook de handhavers en beleidsmakers. Specifiek tijdens de Maastrichtse vastelaovend weet iedereen dat de meeste drankproblemen ontstaan door de shots Goldstrike, heupflessen Apfelkorn of anderszins meegesmokkelde blikken goedkope sterkedrank.

Alcohol moet kunnen 

Ook dit jaar kan dat niet anders zijn, met als resultaat dat woensdagochtend de kinderkopjes in de binnenstad bedekt zullen zijn met een laag gebroken glas en vertrapt blik en een walm waar je U tegen zegt. Want ongeacht wat Ziene Hoeglöstigheid Henri I ook zegt: alcohol drinken tijdens de drie mooiste dagen van het jaar blijft cool. Pa en ma drinken net zo gezellig mee, met drank die met de eigen bolderkar is meegenomen van thuis. Het is in 2014 waarschijnlijk ook net zo gemakkelijk om aan drank te komen als in 2013 en 2012, en ik durf er een goede fles wijn (of appelsap, als je onder de achttien bent) op te zetten dat er net zoveel jongeren bij de Eerste Hulp terechtkomen.

Als je als lokale overheid werkelijk iets wil doen, is beter meer in te zetten op het matigen van alcoholgebruik en misbruik tijdens de carnaval. ‘Maot hawwe’, zoals dat afgelopen jaren is gecommuniceerd, rekening houden met elkaar en met jezelf. Want carnaval blijft altijd het leukste als je de woensdag erna nog weet wat je heb gedaan.

En Club Nix? Het is Nix en het weurt Nix. Vastelaovend same!