Politiek

Speelde Timmermans in Cuba voor Sinterklaas?

24-02-2014 14:42

Ruim tien jaar geleden – op donderdag 15 mei 2003 – leende de Cubaanse staatsbank Banco Nacional de Cuba 38 miljoen euro van de Rabobank. Op die lening is een exportkredietverzekering afgesloten, een verzekering die het risico van grote sommen geld lenen afdekt. Wat gebeurde? De Cubanen betaalden het geleende geld niet terug.Verzekeraar Atradius DSB (geen connectie met Dirk Scheringa) moet dus uitbetalen aan Rabobank die zich tegen dit risico had verzekerd, maar Atradius DSB had dit bedrag weer herverzekerd bij de Nederlandse staat. Nederland krijgt kortom nog geld van de Cubanen.

 

Cuba

Klikken voor groot

‘En marge een akkoord’

Fast forward. Begin dit jaar bezocht minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) het communistische eiland. Bij terugkomst schreef hij in zijn verslag aan de Tweede Kamer:

“Bovendien is en marge van het bezoek een overeenkomst getekend over bilaterale schulden. Dit gaat om een bedrag van Euro 42 miljoen en hiermee wordt de weg geopend naar exportkredietverzekering voor Nederlandse bedrijven.”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma roken onraad en stelden Kamervragen aan Timmermans. Die laatste gaf vervolgens openheid over de kwestie. Op maandag 6 januari 2014 tekenden de Cubaanse bank en Atradius DSB namens de Nederlandse Staat een akkoord dat er – we citeren Timmermans – er als volgt uitziet.

“Het akkoord voorziet in de terugbetaling van de hoofdsom aangevuld met een beperkt rentedeel. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 42,7 miljoen euro. Cuba zal in 2014 en 2015  125.000 euro per kwartaal betalen. Vanaf 2016 betaalt Cuba  1 miljoen per kwartaal. Dit terugbetalingschema leidt tot een volledige terugbetaling in het jaar 2025. In het akkoord is een rentevoet van 2 procent opgenomen. Verder is overeengekomen om, zolang er geen achterstalligheden op de toegezegde betalingen zijn ontstaan, de exportkredietverzekering van risico’s op Cuba in beperkte mate te hervatten.”

‘Een supervriendelijke, lieve betalingsregeling’

ThePostOnline financieel redacteur Thomas Hogeling vat de zaak als volgt samen:

“Kortom: Cuba is Nederland geld schuldig. Cuba betaalt niet. Inmiddels zou dat bedrag door rente veel hoger moeten zijn dan 42 miljoen, maar Atradius heeft een dealtje met de Cubanen gemaakt. Een supervriendelijke, lieve betalingsregeling, waardoor ze ongeveer de waarde van de flat van mijn ouders per kwartaal hoeven af te betalen. Met ook nog een superlage rente, met terugwerkende kracht. Daarbij mag Cuba weer geld lenen onder voorwaarden, en is die ‘sanctie’ dus opgeheven. En ook nog met een ‘beperkt rentedeel’, wat suggereert dat er over een bepaald deel helemaal geen rente hoeft te worden betaald. Een rente van tussen de 0 en 2 procent rente dus, onduidelijk op welke bedragen welke percentages gelden. Daar maak je als Staat keihard verlies op natuurlijk. Aan de andere kant is dit wellicht de enige manier om überhaupt nog iets van je geld terug te zien.”

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is nu ontevreden en heeft nieuwe Kamervragen gesteld; waarom wist de Tweede Kamer dit niet?

“Want als Cuba een kwijtschelding krijgt van rente, die meer dan 10 miljoen euro waard zal zijn, dan is het toch aan de regering om de Kamer hiervan op de hoogte te stellen. Het zou ook verklaren waarom dit bezoek zo soepel verlopen is.”

Wordt vervolgd.

Foto: Timmermans – een dag na het sluiten van het akkoord – schudt in Havana de hand van zijn Cubaanse collega Bruno Rodriguez.