Politiek

Gedoger Arie Slob (CU) gooit kont tegen de kribbe

25-02-2014 22:15

Wat de PvdA wel wil uitspreken maar niet durft, doet ChristenUnie-leider Arie Slob: de strafbaarstelling van illegaliteit moet van tafel. Slob zei dat dinsdagavond in het televisieprogramma EenopEen. De oppositiepartijen ChristenUnie, D66 en SGP hielpen het kabinet onder meer bij het begrotingsakkoord.

Steun niet meer vanzelfsprekend

De steun van de ChristenUnie voor dat akkoord en andere afspraken is niet meer vanzelfsprekend als het kabinet vasthoudt aan het plan om illegaliteit strafbaar te stellen, gaf Slob aan. De leider van de ChristenUnie heeft zich zeer geƫrgerd aan uitspraken van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) die aangaf dat eerst het zuur en dan het zoet komt, verwijzend naar de afspraken over het Kinderpardon en het strafbaarstellen van illegaliteit.

“Het Kinderpardon gaat om kinderen die soms helemaal vernederlandst waren en het land uit moeten. Dan praat je toch niet over als zuur als een aantal mag blijven. En om mensen die hier illlegaal zijn strafbaar te maken, het zoet te noemen. Ik vind dat je zo niet over mensen mag spreken.”

Slob hoopt dat het kabinet ‘bij zinnen komt en dat van uitstel afstel zal komen, anders zal het schade opleveren’. Hij worstelde hij met de vraag hoe het verder moet met de samenwerking met het kabinet. Voor de leider van de ChristenUnie is strafbaar stellen van illegaliteit een gewetenskwestie: ‘dat maken wij niet mee’. Het zal volgens hem betekenen ‘wij niet meer zo afspraken met het kabinet kunnen maken als we hebben gedaan’. Ook sloot hij niet uit dat de partij in de Eerste Kamer wellicht tegen voorstellen zal stemmen die het in de Tweede Kamer nog steunde. Want: “Hier moeten wij voor gaan liggen. Ik ga er niet naast staan en het laten gebeuren”, aldus Slob.

Lees ook

Opinie Fritsma (PVV) – Teeven legaliseert illegaliteit

PvdA-aanval op beleid Teeven loopt vast