Feminisme is geen mannenhaat

26-02-2014 11:35

Mannen en vrouwen zijn niet gelijk. Zo, het moest maar eens gezegd worden. Te vaak worden de begrippen “gelijkheid” en “gelijkwaardigheid” door elkaar gehaald, met alle gevolgen van dien. Een artikel door Ellen de Visser (jawel, een vrouw) uit de Volkskrant van december vorig jaar maakt het duidelijk. Hart, spijsvertering, immuunsysteem: alles functioneert anders bij mannen en vrouwen. En dan hebben we het alleen nog maar over de medische kant gehad.

Totaal verschillend

Ook de hersenen van mannen en vrouwen zien er significant anders uit: Caroline Kraaijvanger (alweer een vrouw) van website Scientas.nl bespreekt het onderzoek van wetenschappers uit Pennsylvania, waaruit blijkt dat de hersenen van mannen een heel andere bedrading hebben dan die van vrouwen. De ene sekse heeft beter verbindingen binnen hersenhelften, de andere tussen hersenhelften. Dit, zo stellen de onderzoekers, verklaart waarom elke sekse zo bepaalde talenten heeft. Vrouwenhersenen staan ingesteld op multitasken, mannenhersenen zijn beter in motorisch leren. Niets vooroordelen dus, mannen en vrouwen zijn significant anders. Punt.

Gelijkwaardigheid

Nu we dat misverstand uit de wereld hebben geholpen, kunnen we verder. Want er bestaat ook nog zoiets als gelijkwaardigheid. Het wil zoveel zeggen als dat alle mensen, ongeacht leeftijd, geslacht of seksuele voorkeur, van gelijke waarde zijn, ofwel, dat we elkaar respectvol behandelen, gelijke kansen krijgen en in ieder geval op dezelfde wijze gewaardeerd worden voor onze prestaties. En daar wringt de schoen.

In onze huidige samenleving worden mannen en vrouwen absoluut niet op dezelfde manier beloond, zelfs niet als zij precies dezelfde taken verrichten. Zo kopte NRC in december vorig jaar nog “Zelfs topvrouwen krijgen minder betaald dan mannen.” Van alle Standard & Poor’s 500 verdieners (S&P is een Amerikaanse kredietbeoordelaar en in de S&P 500 zijn de 500 belangrijkste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven opgenomen die een beurswaarde van minstens 4 miljard dollar hebben) is maar 8 procent vrouw, en die 8 procent verdient ook nog eens 18 procent minder dan hun mannelijke collega. Daarnaast laat het artikel zien dat vrouwen in Amerika gemiddeld 77 cent verdienen, waar mannen voor hetzelfde werk een dollar krijgen.

Combineren

Hoe kunnen we deze zaken met elkaar combineren? Wetenschappelijk gezien zijn er grote, fundamentele verschillen tussen mannen en vrouwen, dat moge duidelijk zijn. Dat betekent ook dat mannen bepaalde dingen altijd van nature beter zullen kunnen dan vrouwen, en omgekeerd. Het wil echter niet zeggen dat vrouwen niet kunnen leren om ook heel goed te worden in een taak waar mannen bijna als vanzelf goed in zijn. Het wil ook niet zeggen dat mannen en vrouwen daarom ook meteen anders beoordeeld moeten worden als zij hetzelfde werk verrichten.

Want dat is niet, en nu komt het magische woord: gelijkwaardig. Groot gelijk hebben dus de vrouwen die zichzelf feminist noemen, omdat zij strijden voor gelijke salarissen en gelijke beoordelingen: vrouwen zijn niet minderwaardig aan mannen, alleen maar omdat we al jaren in een achterstandspositie staan op de arbeidsmarkt.

Glazen plafond

Ja, het is waar, de overgrote meerderheid van de studenten is vrouw, maar dat is ook pas iets van de afgelopen jaren. Voordat het tij volledig gekeerd is, zal nog wel even duren: op dit moment hebben mannen in het bedrijfsleven nog altijd de overhand. En van dat glazen plafond mogen we ondertussen echt wel af, want er is genoeg loslopend vrouwelijk talent in Nederland, dat net zo capabel is als menig mannelijk equivalent.

Helaas is er nog steeds een kleine groep vrouwen die zichzelf feminist noemt, maar eigenlijk gewoon een hekel heeft aan mannen en een manier zoekt om dat te ventileren onder een moreel geaccepteerde noemer. Laat me duidelijk zijn: feminisme is niet hetzelfde als mannen haten. Feminisme is in essentie op zoek naar gelijkwaardigheid voor zowel mannen als vrouwen, niet het zo snel mogelijk de mond snoeren van alle mannen ter wereld ten behoeve van de overheersing van de vrouw. Er zijn radicale feministen zoals er radicale christenen, moslims en politici bestaan: een kleine groep die constant om verkeerde redenen in het nieuws is, waardoor de eigenlijke en belangrijkste boodschap boodschap buiten beeld blijft. Daarom zeg ik: Yes, I am a feminist. No, I do not hate men.