Politiek

Onderzoek ‘geen tweedeling in Amsterdam’ is tegenvaller voor hoofdstedelijke PvdA en SP

27-02-2014 13:51

Hoewel Amsterdam grote verschillen kent tussen arm en rijk en hierdoor ongelijkheid bestaat, is geen sprake van tweedeling van de stad. Dat schrijft de onafhankelijke Adviesraad voor Diversiteit en Integratie, zoals eerder vandaag al gemeld door ThePostOnline. Dat is een lelijke tegenvaller voor de hoofdstedelijke PvdA en SP. Volgens deze twee partijen is er namelijk wel degelijk sprake van tweedeling in Amsterdam; de twee zien het bestrijden van de zogenaamde tweedeling zelfs als speerpunt van hun campagne.

De adviesraad concludeert:

Onze conclusie kan kort zijn. De cijfers en de interpretatie van de ontwikkelingen in Amsterdam maken dat wij op de vraag of er sprake is van tweedeling op sociaal economisch of sociaal cultureel gebied duidelijk kunnen beantwoorden: het gebruik van die term is niet gerechtvaardigd.”

Het was PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst die begin februari in NRC Handelsblad de PvdA-campagne aftrapte met het thema. In een opiniestuk met de kop ‘Amsterdam is prachtstad met een lelijke tweedeling’ schreef hij:

“Welke statistieken je er ook bij haalt, de conclusie is keer op keer hetzelfde: Amsterdam is een prachtige stad met een lelijke tweedeling.”

Ook SP-lijsttrekker Laurens Ivens schreef in een opiniestuk op ThePostOnline dat er sprake is van een tweedeling:

“Geïnspireerd door Barack Obama, constateert de Amsterdamse PvdA-lijsttrekker Pieter Hilhorst dat ook in Amsterdam sprake is van een groeiende tweedeling tussen arm en rijk. Een terechte constatering die elke Amsterdammer – ook als hij niet naar Obama heeft geluisterd – kan bevestigen, na een korte wandeling door de verschillende delen van de stad.”

Volgens de adviesraad kleeft er zelfs een risico aan het hanteren van deze campagne-taal. Ongelijkheid is er wel degelijk, maar die concentreert zich niet zodanig dat van tweedeling kan worden gesproken. De onderzoekers waarschuwen dat als je blijft hameren op ‘buiten de ring’ als de arme kant van de stad, iedereen ook gaat denken dat het zo is en ernaar gaat handelen. Met als gevolg dat ‘buiten de ring’ armer wordt omdat mensen met hogere inkomens er niet meer willen wonen.