Media & TV

Wie is de mol?: …Moet je zien

28-02-2014 11:57

Eindelijk! Na een pauze van twee weken zijn we weer terug bij de mollenjacht van Wie is de Mol?. De tijd van bezinning heeft echter helemaal niets opgeleverd. Het is nog steeds een onduidelijke bende van mollenstreken en vingerwijzen gaande. Nog steeds kunnen er vijf mollen zijn. Het lijkt bijna of de kandidaten allemaal gebrand zijn op géén geld binnen halen, en elkaar enkel het gras voor de voeten weg te maaien. Maar één duidelijk mol, die is er niet. Kijk maar eens naar de kandidaten en durf er dan eentje aan te wijzen. Dat is bijna onmogelijk.

Als eerste een hele simpele vraag: waarom verdenkt niemand Tygo? Hij mag als über ADHD’er dan wel een excuus hebben voor mijn roekeloze gedragingen, enthousiaste uitspattingen en verkeerde inschattingen, het feit is dat hij tot nu toe (en ook gisteren weer) weinig geld in het laatje bracht. Tygo kan namelijk geen 70 meter afleggen, geen 14 kilo afwegen en ook niet tot 70 tellen. Volgens zijn eigen simpele verklaring gaat de wereld wat sneller in zijn hoofd en dan is die concentratie moeilijk. Maar dat is natuurlijk geen excuus voor het verpesten van de volgende opdracht. Als echte avonturier wijkt hij van de paden af, zet zijn portofoon maar gewoon uit en ‘verdwaalt’ op de weg naar zijn puzzelstuk. Het is allemaal leuk, dat najagen van kleine jongensdromen, maar welke goede kandidaat doet dat nou tijdens een opdracht op tijd? De mol wellicht?

Slinkse Sofie

Nog zo’n verdachte opvallende persoonlijkheid is de slinkse Sofie. De zelfde Sofie waarvan ik hoopte dat zij snel het spel zou verlaten. Dat is helaas mislukt. Sofie is inmiddels alleen. Ze heeft geen maatje meer om mee te sparren en om de tuin te leiden. Daarom probeert ze een beetje aan te pappen met die en degene, maar niemand vertrouwt haar voldoende om een pact mee te sluiten. Niet zo vreemd, want ook Sofie kan geen opdracht normaal volbrengen. Zij probeert meters af te meten met yoga-achtige kikvors sprongen en komt daarmee ver voor de groep uit. Ook Sofie kan geen 14 kilo afwegen en ook al niet tot 70 tellen. Ook in de daaropvolgende twee spellen is Sofie een drama. Ze weigert aan de groep te vertellen dat zij het vermoeden heeft dat ze een vingerafdruk moeten vormen met de puzzel. Ondanks die kennis kan ze haar afbeelding met geen mogelijkheid beschrijven en geeft te snel op. Vervolgens schuift ze de schuld van dit alles in de schoenen van Susan. Nog maar niet te spreken over het verdwijnen van haar driewieler tijdens de laatste opdracht. Ze was mijn eerste verdenking, en zou het nog steeds kunnen zijn, helaas.

Freek vond was tot nu toe nooit een extreme hoofdverdachte. Toch komt ook hij af en toe wat slinks uit de hoek. Het zijn eerder slimme dan opvallende gedragingen. Hij is wat impulsiever in zijn mollenstreken, maar daarnaast nog steeds te enthousiast en fanatiek om een goede mol te zijn. Ook Jan Willem heeft zijn verdenking een beetje van zich af laten zakken gisteren. De beste man heeft gisteren 2250 euro binnengeharkt. Niet alleen koos hij de juiste windmolen, ook verzamelde hij een volledige topo. Niet bepaald een actie van een mol. Mijn vermoeden is dat deze man zo veel interviews met mol-kandidaten heeft afgenomen in zijn radioprogramma de afgelopen jaren, dat hij precies weet welke trucs hij moet inzetten om verdacht te worden gevonden. Tot nu toe is dat hem aardig gelukt. Ondertussen spekt hij de pot flink en kan straks met de buit naar huis. Ik heb het al eerder gezegd: Jan Willem is een winnaar, maar geen mol.

Een Oscar voor Susan

En dan is er nog Susan, die zichzelf toch wel iedere aflevering iets verdachter maakt. Susan zoekt een nieuw vriendje maar kan die absoluut niet vinden bij Sofie, die haar probeert in te palmen en ook niet bij Tygo die haar op de zenuwen werkt. Dat vriendje vindt ze uiteindelijk in Freek, die haar helemaal niet verdenkt. “Als Susan de mol is, verdient ze een Oscar”. En misschien zou die ook wel op haar naam geschreven mogen worden. Want hoewel zij fanatiek meedoet, weet zij een Oranje topo compleet te maken. Als zij de mol is, dan wist zij dat deze topo 2000 euro op zou kunnen leveren voor de pot. Maar dan wist zij ook dat ze hem in kon wisselen voor een groepsvrijstelling. Er kunnen twee redenen zijn waarom Susan die 2000 euro verruilde voor de vrijstelling? Omdat ze te onzeker is over haar eigen test, of zij is de mol. Ik kan niet anders meer dan neigen naar die laatste optie.

Dan toch nog als laatste die titel van de aflevering iedere keer. Om eerlijk te zijn, kon ik er dit keer geen hint in ontdekken. ‘…Moet je zien’ was de titel van deze week. Het enige waarmee ik dit in verband kan brengen is het uitzicht vanaf de windmolens waar Freek en Jan Willem bovenop klommen. Susan daarentegen, die vond het te eng en droop weer af. Het zou kunnen wijzen op het uitzicht dat zij had moeten zien. Maar wederom is dit een wilde gok in de richting van een lichtelijke tunnelvisie.