Politiek

Asielbeleid: Teeven heeft geen spijt van zuur/zoet opmerking

03-03-2014 13:23

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) heeft geen spijt van de opmerkingen die hij maakte over het asielbeleid. Tijdens een debat van de Volkskrant begin februari over het asielbeleid zei hij dat het uitvoeren van het Kinderpardon voor hem het zuur is en de strafbaarstelling illegaliteit het zoet. Kamerleden Joël Voordewind (CU) en Gerard Schouw (D66) wilden van de staatssecretaris weten of hij nog steeds achter deze uitspraken staat.

Teeven schrijft maandag aan de Tweede Kamer:

“Ik heb ervoor gekozen om te beginnen met de uitvoering van het kinderpardon, die een sterke wens is van de PvdA-fractie. De Wet strafbaarstelling illegaal verblijf, die een sterke wens is van de VVD-fractie, zal ik op een later moment uitvoeren. Ik heb er ook bij gezegd dat wat voor de een het zoet is, voor de ander het zuur is. Binnen de VVD-fractie is de Wet strafbaarstelling illegaal verblijf het zoet in het regeerakkoord en het kinderpardon het zuur. Voor de fractie van de Partij van de Arbeid is dat precies omgekeerd. Daar is het kinderpardon het zoet en de strafbaarstelling van illegaal verblijf het zuur.”

Op de vraag van de oppositie of Teeven spijt heeft dat hij het Kinderpardon heeft uitgevoerd antwoordt hij: “Nee.” Ook zegt Teeven namens het hele kabinet gesproken te hebben. De ChristenUnie maakte eind vorige maand bezwaar tegen de opmerkingen van Teeven. Fractievoorzitter Arie Slob dreigde zijn gedoogsteun aan het Kabinet in te trekken.

Lees ook

Fritsma (PVV): Teeven legaliseert illegaliteit

Waren er maar meer politici zoals Fred Teeven

PvdA-congres – Terphuis zet asielkinderen-motie door