Geen begrip

03-03-2014 19:03

Uit een Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in BMC Magazine, blijkt dat Nederland het depressiefste land van Europa is. Per honderdduizend levensjaren brengen wij er 1850 depressief door. Als wij met z’n allen zo depressief zijn, waarom wordt er dan nog steeds zo kut over gedaan?

Mensen begrijpen het niet. Depressieve mensen krijgen vaak genoeg te horen: “Heb je nou alweer geen zin?” “Stop eens met zo ontzettend veel zelfmedelijden te hebben.” “Get over it, er zijn zoveel mensen die het slechter hebben dan jou.” “Een depressie is eigenlijk niks anders dan een negatieve gewoonte.”

Ze begrijpen er niks van. Ik vroeg een aantal mensen hoe het voelt:

“(…), bedankt voor de moeite, de dromen die nooit uit zullen komen. De hoogtepunten van dit nutteloze bestaan kunnen me niet meer bevredigen. Op weg naar het einde dat voor iedereen nadert ben ik de snelste. Ik trek me terug. Wat jij ziet zie ik niet meer. Ik verdwaal bewust. Zal woorden niet meer uitspreken, zal mijn bestaan niet meer verwezenlijken door mijn gedachten te vertalen. De realiteit die me vast moet houden ontgaat me. Ik verlaat je, (…)”

– Is nu op zoek naar wát hem echt gelukkig maakt in zijn leven, slikt medicijnen en heeft gelukkig een hele fijne vriendin.

“Ik wilde alleen in bed liggen met de gordijnen dicht. Je wil niks, je voelt niks, je bént niks. Voor mijn vrouw was het vreselijk om een man te hebben waar ze niks mee kon. Ik wilde niet meer leven.”

– Slikt 40 mg Prozac per dag, het gaat aardig. Hij geniet volop van lesgeven, lekker eten en filosofie. Heeft een keer samen met zijn maat (76) een lesje bikramyoga meegedaan. Hilarisch verhaal, verdient eigenlijk een eigen artikel.

“Als je door een depressie heen gaat, voel je je alsof de bijbel de definitie van de hel verkeerd heeft begrepen. De hel is niet de plek waar jij en je zondes zullen branden nadat je sterft. Het is de plek waar je gedachten eindeloos ronddwalen, zonder de antwoorden te vinden die het zou kunnen laten berusten.“

– Is een aantal jaar depressief geweest, is er nu helemaal bovenop en gaat een schitterende carrière tegemoet.

Immuunsysteem

Iedereen weet wat een depressie is, maar er wordt nog steeds ontzettend veel onderzoek gedaan naar de oorzaak. Bekend is dat een depressie voort kan komen uit een traumatische ervaring of een onverwerkt verleden, maar er kan meer spelen dat. Zo heeft Floor van Heesch van de Universiteit van Utrecht aan de hand van haar onderzoek bewezen dat een depressie niet altijd een psychologische oorzaak heeft, maar dat een overactief immuunsysteem ook een rol speelt.

Huh?

Als je koorts hebt, gooit je lichaam de thermostaat omhoog om te zorgen dat het virus of de bacterie niet verder kan groeien. Bij een (lichamelijke) depressie werkt het ongeveer hetzelfde. Zodra een virus of bacterie ons lichaam binnendringt worden deze fuckers door ons afweersysteem herkend. Als reactie hierop maken we cytokines aan. Dat is helemaal goed, zo moet het ook, anders word je ziek.

Maar er is een verband tussen een te grote hoeveelheid cytokines in je bloed en de afvoer (heropname) van de neurotransmitters dopamine, serotonine en noradrenaline1 in je hersencellen. Hoe meer cytokines in je bloed, hoe meer cytokines er dus ook in je hersenen komen. Deze toename versterkt de afvoer van de neurotransmitters dopamine en noradrenline (die je een goed gevoel geven). Serotonine wordt ’s nachts omgezet in melatonine en zorgt dat je goed slaapt. Als deze stoffen te snel worden opgenomen, voel je je dus maar heel even goed.

Ja man, een depressie is echt een hele slechte gewoonte.