Media & TV

Relativiteit op tv: in je blote reet daten en onrust op De Krim

04-03-2014 10:39

Zag u ze hangen vanochtend? De dekens over de reling van een Oekraïns schip, getergd door de Russen vannacht? Samen met wat oude, bevlekte matrassen hou je zo heel eenvoudig de vijand buiten de deur, moet de briljante kapitein van dienst hebben gedacht. Ik moest even denken aan de grote schoonmaakwoede van én mijn moeder én mijn oma, die rond deze tijd altijd de kolder in hun kop kregen om de boel te luchten. Het hele gezin moest daar dan voor wijken, zoals nu de Krim voor de Russen.

U en ik worden ál gebombardeerd de afgelopen week. Met veel dreiging, diplomatie, quotes van Obama, van onze eigen minister Frans Timmermans en natuurlijk van de onvermijdelijke deskundigen. Maar ook helaas van een cordon jongens en meisjes, die nog nooit eerder van de Oekraïne en de Krim hadden gehoord. Want daar ga je niet naar toe na je schoolexamen om te feesten en te beesten.

Wijs man

Vanochtend werd ik nerveuzer van presentatrice Leonie ter Braak dan van Poetin zelf. Het ex-model en voormalig presentatrice van RTV-Oost, ze acteerde ook in regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond, had Paul Jansen op bezoek in Vandaag de Dag. Gelukkig is Paul een wijs man en commentator van de Telegraaf. Dus zo verdween de ratelende Leonie vanzelf van het scherm bij een voor haar veel te hoog gegrepen wijze- mannen-onderwerp, zoals de dreiging van Rusland.

Volgens Jansen probeert Nederland een brugfunctie te vervullen binnen Europa, om de neuzen naar Poetin dezelfde kant op te krijgen. Maar, Paul signaleert eveneens oorlog binnen de coalitie. Rutte als de pragmaticus, geïnfecteerd met de eeuwige glimlach en de blik achter het brilletje ‘zo’n vaart zal het niet lopen.’ Daar scherp tegenover Timmermans, een geesteskind van oud-minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel. Een old school ijzervreter binnen de PvdA, want die had je toen nog. Hot item voor Van der Stoel waren de mensenrechten. Zo betuigde hij zijn steun aan Charta 77 in voormalig Tsjechoslowakije. Had Rusland daar ook niet iets mee te maken op 21 augustus 1968?

Heroïsch voorbehoud

Jansen denkt dat Rutte Timmermans kort houdt over Rusland en tsja, dat levert ook nationale spanning op binnen onze, onwaarschijnlijk belangrijke missie in het wereldconflict. En dát we een voortvarend volkje zijn blijkt verder ook uit het standpunt van Minister van Sport Edith Schippers, die ‘vooralsnog’ naar Sotsji afreist voor de Paralympische Spelen aldaar. Leest u mee. ‘Vooralsnog’. Dus onder een heroïsch voorbehoud. Ik voorspel, nog vóór het weekend zit ze in het vliegtuig.

Over het oostelijk deel van ons land gesproken, de geboortegrond van Leonie, ze komt uit Enschede, daar woedde vanochtend nog “lichte vorst”, volgens RTL-weerman William Huizinga. Hij haalde in één keer alle internationale spanning uit de lucht. Er werd gekrabd in het oosten en de lokale gladheid blijft nog even een puntje van aandacht. “Rest een aardige lentedag, waarin het goed toeven is. Geen buitjes, kortom lente.”

Uit de kleren

En als u vanavond echt even verlost wilt worden van de oorlog die natuurlijk geen oorlog wordt, tot verdriet van de media, kunt u verder ontladen bij een nieuw fenomeen, Adam zkt Eva op RTL 5. Na wanhopige alleenstaande moeders op zoek naar een man, vertwijfelde boeren, zonen die verpest zijn door hun moeder en geen vrouw kunnen krijgen, slachtoffers van de crisis en vervuilde mannen zonder vrouw, gaan we nu uit de kleren voor een kerel.

Niet eens van John de Mol zelf, maar uit het brein ontsproten van Reinout Oerlemans, al op weg met 200 miljoen richting Amerika.
Samen met weerman William Huizinga brengt hij u weer met beide benen op de grond en wordt het wereldleed in één beweging uitgegomd.

De relativiteit van het leven zelf en van de televisie in het bijzonder.