Leven

Oh ja, de paralympische spelen

07-03-2014 17:39

Het grootste sportevenement van het jaar, de winterspelen in Sotsji, zit er dik een week op. Je zal het bijna vergeten, maar er bestaat ook nog een gehandicaptenversie van dit sportfissa: de Paralympics. En hoewel de reguliere Spelen het grootste televisie-evenement van het jaar waren, zijn de Paralympics slechts een klein onderdeel van het televisieaanbod. Vanaf vanavond is elke avond rond de klok van elf een twee uur durend kwartiertje durend programma over het event te zien, op Nederland1 Nederland 3.

Rolstoelcurling

En dat is zonde, een godszonde. Naast dat gehandicapte even veel aandacht verdienen als reguliere sporters, zijn de Paralympics ook een stuk leuker om naar te kijken. Oké, oké, er zijn geen leuke schaats(t)ers in hun strakke pakkies te bewonderen, maar wel leuke spelletjes als rolstoelcurling. Dat is dus curling in een rolstoel. Lachen toch?

Er is gelukkig één pluspunt aan het Paralympicskwartiertje van de NOS. Het wordt namelijk gepresenteerd door Herman van der Zandt, de droogkloot van Nederlandse beeldbuis, onder andere bekend onder zijn pseudoniem Herman de Schermman. Maar daarnaast valt er voor de NOS nog heel wat te veranderen omtrent de uitzending. Door maar een kwartier per dag op tv aan de Paralympics te besteden, versterkt het niet bepaald de ‘sportkoorts’ die doorgaans nodig is om een sportevenement te laten leven onder de Nederlanders. Dus NOS: verleng die uitzending die volgende Spelen!

Krim

De Paralympics zijn dus het ondergesneeuwde broertje van de grote Spelen. Bedenk eens wat er zou zijn gebeurd als de Paralympics even belangrijk waren als de reguliere Spelen? In dat geval zou Poetin zeker niet de Krim zijn binnen gevallen, om zijn vrome imago nog even hoog te houden. Vladimirtje had in dat geval lekker geknuffeld met de rolstoelvariant van Ireen Wüst in plaats van te bitchen met Oekraïne.

Zo zie je maar hoe belangrijk de Paralympics kunnen zijn. Kom daar maar eens op terug Herman de Scherman, vanavond op Nederland 3, 23:05.

Beeld: Sophie Ebrard