Achtergrond

VVD-poster racistisch? Belachelijk!

07-03-2014 16:33

Een tsunami van meningen is gisteravond en vandaag geuit over een verkiezingsposter van de VVD Rotterdam. BN’ers gaven hun ongezouten mening en alles werd opgeblazen in de media. Voor de mensen bij wie de ophef langs hen heen zijn gegaan, dit stond er op de poster: ‘In Rotterdam spreken we Nederlands’. Dit zinnetje heeft het hele land op zijn kop gezet.

Discussie

Veel mensen geven aan het aanstootgevend te vinden, terwijl veel andere mensen het juist begrijpen. De lijsttrekker van de VVD Rotterdam Jeanette Baljeu geeft aan dat deze verwoording bedoeld is om de discussie over integratie te triggeren. Één ding moet je ze nageven, dat is gelukt.

Al die negatieve reacties, die ook nog opgeblazen werden door de media, wijzen op punten op de poster die er niet zijn. Een populaire reactie zal ik proberen te ontleden en tegen te spreken, want de andere kant is nauwelijks belicht in de media.

‘Ja we bepalen zelf wel welke talen wij in Rotterdam spreken, lekker liberaal dat wij alleen Nederlands mogen spreken.’ Dit is een zinnetje dat ik aantrof op Twitter. Laten we eens even goed kijken naar de strekking, want volgens mij staat er op de poster: ‘In Rotterdam spreken we Nederlands’. De reactie van de twitteraar zou naar mijn mening legitiem zijn als er stond: ‘In Rotterdam spreken we alleen Nederlands’. Dit staat er niet, dus dit suggereert de poster helemaal niet. Men stopt allemaal woorden in de zin die op de poster staat, die er helemaal niet in zitten.

Populisme

Natuurlijk is het makkelijk om in bijna elke zin iets te bestempelen als racistisch of populistisch. Tegenwoordig wordt bijna alles wat iemand niet zint, bestempelt als ‘populistisch’ dus ik sta ook niet te kijken dat men de poster zo bestempelt. Wat men vaak niet doet, is verder kijken dan hun neus lang is. De zin op de poster wordt gebruikt om te triggeren, dat is gelukt, maar verder staat men te blaffen zonder verder te zoeken naar de argumentatie achter de zin.

Veel media plaatsen nu op hun site en in hun krant dat de VVD Rotterdam voor ophef heeft gezorgd, maar verder is er geen enkele link of referentie naar het persbericht waarin de VVD uitlegt wat zij ermee bedoelt. In het persbericht staat dat men pas goed mee kan draaien als je de Nederlandse taal voldoende beheerst. Hier kan niemand het mee oneens zijn, want wanneer men het Nederlands niet voldoende beheerst dan gaat solliciteren veel moeilijker en is de kans groot dat je niet aangenomen wordt. Dit is dus een waarheid als een koe en daar valt niet over te twisten.

Buitenlanders

Een ander populair argument die deze anderhalve dag gebruikt is, is: ‘Dat de VVD dit zegt is niet normaal, Rotterdam is juist gegroeid door buitenlanders.’ Ook dit slaat niet op de kern van het bericht die de VVD Rotterdam duidelijk naar voren heeft gebracht, namelijk dat het gaat om het beheersen van de Nederlandse taal om daarmee goed mee te kunnen draaien in de samenleving. Nergens zie je dat de VVD zegt dat buitenlanders hier geen andere taal mogen spreken. Je ziet eigenlijk helemaal niets dat negatief gericht is op buitenlanders.

Wat Jeanette Baljeu duidelijk heeft gemaakt is dat het gaat om mensen uit het buitenland die voor lange termijn in Rotterdam verblijven. Zij heeft volkomen gelijk dat als die mensen hier willen solliciteren naar een baan, dat veel beter gaat als ze de Nederlandse taal voldoende beheersen. Het kan namelijk niet zo zijn dat men in een uitkeringstoestand terecht komt omdat ze de Nederlandse taal niet goed beheersen. Het gaat dan ook niet om bijvoorbeeld expats die hier komen omdat zij hier al werk hebben en van plan zijn om op korte termijn weer weg te gaan. Dit heeft de lijsttrekker van de VVD Rotterdam in een interview met RTV Rijnmond ook duidelijk gemaakt.

Communicatie

Dit principe gaat uiteindelijk niet alleen over onze allochtone medemens, ook autochtonen die de Nederlandse taal niet goed kunnen beheersen worden niet aangenomen bij een bedrijf. Dat is logisch, want een bedrijf wil werknemers die goed kunnen communiceren met elkaar of met klanten. Buiten het feit dat het logisch is dat men de officiële voertaal beheerst van het desbetreffende land.

Natuurlijk zal men mij verwijten van partijdigheid, omdat ik uit liberale hoek kom. Daarom schrijf ik dit stuk niet, het gaat mij om de selectieve verontwaardiging in de discussie en het verkeerde verloop van argumentatie over dit onderwerp. Dit zou ook relevant zijn als het ging over een poster van het CDA of GroenLinks. Laten wij allemaal dus op een constructievere en tolerantere manier verdergaan met de discussie over integratie en de link met de verzorgingsstaat, want dat zijn onderwerpen die niet makkelijk weggezet moet worden als ‘populisme’.