Binnenland

Weer accijnstegenvaller: we tanken massaal in België en Duitsland

07-03-2014 10:20

Ook op vrijdag is het er weer: uw ochtendgebed vol nieuwsvitaminen.

Obama belt met Poetin

Cameron belde met Obama. Die telefonade liet de Britse premier vastleggen waarna iedereen hem uitlachte. En nu heeft ook Obama gebeld. Met Poetin. De twee leiders spraken iets meer dan een uur met elkaar over over Oekraïne. Volgens het Witte Huis heeft Obama tegenover Poetin benadrukt dat er een diplomatieke oplossing van de crisis rond Oekraïne mogelijk is. Daarbij zou rekening worden gehouden met de belangen van Rusland, de Oekraïners en de internationale gemeenschap.

Dijsselbloem bevriest Oekraïnse tegoeden

Eerst zet je de sluizen open en dan doe je ze weer dicht. De koopman is dominee geworden. Besmet Oekraïns oligarch-geld, onder meer van de familie Janoekovitsj, was met veel onthaal naar Nederland gehaald, maar wordt nu bevroren. 

Asscher tart Trias Politica

Normaal gesproken hebben politici het fatsoen zich niet uit te laten over rechtelijke uitspraken, maar Lodewijk Asscher, de grootste bemoeial van dit kabinet, moedigt de Turkse Ezra Coskun aan in beroep te gaan tegen een vonnis van een Haagse rechter, waar veel ophef over is. De rechter oordeelde dat Coskun recht heeft op minder letselschadevergoeding wegens haar geslacht en haar Turkse afkomst. Dit leidde in de Tweede Kamer tot ophef. Asscher wil dat het vonnis wordt getoetst door het College voor de Rechten van de Mens, schrijft hij in zijn antwoord op Kamervragen van het CDA. Ook geeft hij aan dat slechts 10 procent van de Nederlandse vrouwen (tijdelijk) stopt met werken na het krijgen van een kind.

JLaw is nieuwe LiLo

Volkskrant’s Floortje Smit vindt Jennifer Lawrence nep, omdat ze stuntelt, Tortilla chips morst op haar jurk en praat over de noodzaak van iets meer vet op de heupjes. Smit gelooft haar niet en denkt dat Jennifer daarom geen prijzen meer wint. JLaw is de nieuwe LiLo en de Volkskrant de nieuwe Grazia. ’Lawrence gestuntel roept hoe langer hoe meer de vraag op waar zorgvuldig opgetrokken imago ophoudt en haar echte persoonlijkheid begint. Wie struikelt er nu op twee opeenvolgende jaren tijdens een Oscaruitreiking? Het kan haast niet anders dat Lawrence-moeheid haar in de nek-aan-nekrace voor de Oscar voor vrouwelijke bijrol stemmen heeft gekost.’

Waarom kocht Jeff Bezos The Washington Post?

De devil is in de details en Warren Buffett is een genie. De succesinvesteerder voorspelde in 1975 al dat pensioenkosten The Washington Post kapot zouden maken. Jeff Bezos, de nieuwe eigenaar kocht de krant, zonder de pensioenlasten. Hij las de appendix van Buffett’s jaarlijkse brief aan de beleggers. Buffett is commissaris bij The Washington Post en waarschuwt al veertig jaar!

Leiderschapgoerroe verkoopt zijn villa in Vinkeveen

Manfred Kets de Vries is ’s lands meest gevierde managementgoeroe. Hij is zeer succesvol. Dat zie je aan het huis dat hij bezit. Dat staat nu te koop.

Machiavelli schrijft brief aan Poetin

De grote Italiaanse machtsdenker Machiavelli  geeft vanuit zijn graf een paar adviezen aan Poetin. Poetin is een excellente leerling, maar moet ook zijn verlies durven nemen. ’There is just one problem, Mr. President. A nation’s true greatness comes from responsibility. You have just reaffirmed a historic Russian habit: You would rather be the great spoiler and outsider. It is self-isolation, but not at all splendid. Good luck, Vladimir.’

Jazzmuziek als inspiratie voor brandbuilding

Merken moeten zich durven laten verrassen door de opmerkingen van hun klanten. Iets meer Charlie Parker kan helpen bij het opbouwen van een goed imago. ’Great jazz artists have the discipline to learn their craft.  Just so with creating a social conversation for your organization.  This is where most brands get into trouble by just developing a playbook and then throwing young, inexperience talent at it. This is the equivalent of picking up sheet music and a trombone and hoping to play with Benny Goodman.  Just is not going to happen.  Talent needs coaching, mentoring, and some time to develop. Short of that it is just someone with an instrument making noise.’

Els Borst wimpelde verwarde man af

De kapper van Els Borst kan ons misschien helpen om de moord op Els Borst op te lossen. Aldus De Telegraaf. ’Els Borst (81) blijkt kort voordat ze dood werd aangetroffen in haar garage oog in oog te hebben gestaan met een verwarde man die ’een sjofele indruk’ maakte. De onbekende belde op 29 januari ’s morgens vroeg bij haar huis in Bilthoven aan en vroeg of zij het adres had van voormalig minister-president Wim Kok. Vervolgens zei de verbouwereerde Minister van Staat dat niet te hebben. Daarop droop de man af. Enkele uren later deed ze het verhaal in de stoel van haar kapper in Bilthoven, waar ze al tien jaar kwam. Die heeft het verhaal een week na de spraakmakende moord aan de recherche doorgegeven, zo vertelt hij in een gesprek met De Telegraaf. ‘Ze was verbaasd over het bezoek van woensdag om 8.00 uur ’s morgens, vond het echt heel vreemd. Ik vroeg aan haar of het een zwerver was. Dat niet, maar ze zei wel dat hij niet z’n beste pak aan had… Het zou volgens haar wel iemand uit een inrichting kunnen zijn hier uit de buurt.’ In paniek was de op 10 februari dood aangetroffen oud-politica niet, zegt de kapper. ’Ze was nooit bang, was een heel nuchtere, gezellige oma. Ze was wel wat gewend.’ Hoewel de kapper haar minimaal een keer per week op de stoel had, heeft hij nooit iets gehoord over bedreigingen of angst bij mevrouw Borst. En ondanks dat het opmerkelijke verhaal nog vaak door het hoofd van de kapper spookt, kwam hij niet direct in actie. ‘Pas na een week dacht ik: ik moet de politie bellen. Ik heb de recherche precies dit verteld.’

Weer accijnzen-blunder

De vrije markt doet zijn dodelijke werk. We tanken in Duitsland en België. Gisteren werd al bekend dat er minder geld binnenkomt door hogere drankaccijnzen omdat we minder bier drinken. Nu blijkt ook de belasting op brandstof nadelig te zijn voor de schatkist. We herhalen het nog maar eens: neem betere speltheoretici aan in Den Haag. Dit werkt averechts.