Politiek

ChristenUnie trekt keutel met donderend geraas in

10-03-2014 19:22

De ChristenUnie zal de reeds gesloten akkoorden met Kabinet en coalitie respecteren. Dat betekent dat deze ook op steun kunnen rekenen in de Eerste Kamer. “Wij staan voor onze handtekening”, zei partijleider Arie Slob maandag op Radio1. Dat is opmerkelijk omdat Slob eind februari in het televisieprogramma EenopEen  dreigde de steun voor het Kabinet in te trekken vanwege het wetsvoorstel over de strafbaarstelling van illegaliteit.

De leider van de ChristenUnie heeft zich zeer geërgerd aan uitspraken van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) die aangaf dat eerst het zuur en dan het zoet komt, verwijzend naar de afspraken over het Kinderpardon en het strafbaarstellen van illegaliteit.

“Ik vind dat je zo niet over mensen mag spreken,” zei Slob bij Eenopeen.Ook sloot hij niet uit dat de partij in de Eerste Kamer wellicht tegen voorstellen zal stemmen die ze in de Tweede Kamer nog steunde. Want: “Hier moeten wij voor gaan liggen. Ik ga er niet naast staan en het laten gebeuren”, aldus Slob.

“Wij gaan er van uit dat de gemaakte afspraken worden nagekomen”, liet Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD, vervolgens weten. Die zekerheid heeft hij nu. Sterker, Slob schuift binnenkort weer aan om te praten over de begroting van volgend jaar. Toch houdt hij een slag om de arm: de ChristenUnie sluit geen nieuwe akkoorden met kabinet en coalitie als de strafbaarstelling van illegaliteit doorgaat.

Lees ook

Asielbeleid: Teeven heeft geen spijt van zuur/zoet opmerking

 TPO/ANP