Politiek

Inderdaad, Timmermans speelde voor Sinterklaas op Cuba

10-03-2014 16:27

Weet u nog, dat verhaal van die lening aan de communistische eilandstaat Cuba die niet werd terugbetaald? CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt rook onraad en wilde opheldering van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA).  Want had de sociaal-democraat tijdens zijn bezoek aan Cuba begin dit jaar wellicht een deel van die schuld kwijtgescholden? Het donkerbruine vermoeden blijkt nu bewaarheid: Timmermans heeft de Cubanen 30 miljoen euro kwijtgescholden. Aldus minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem die het dossier in handen kreeg geschoven van zijn partijgenoot. Plus: De Cubanen zijn nooit van zins geweest het totale bedrag terug te betalen.

De bewindsman schrijft maandag aan de Tweede kamer:

“Met het sluiten van dit akkoord is van de totale vordering van 73 miljoen euro een bedrag van circa 30 miljoen euro, dat met name bestond uit hoog opgelopen boeterente, afgeschreven.”

Cubanen waren sowieso niet van plan om te betalen

De Cubanen waren sowieso niet van plan om het hele bedrag terug te betalen. Dijsselbloem schrijft aan de Kamer:

“Na jaren van onderhandelingen en gezien de akkoorden die andere landen met Cuba hebben gesloten werd bovendien duidelijk dat geen terugbetalingsregeling tot stand zou komen als Nederland zou blijven vasthouden aan de volledige betaling van de gehele vordering.”

En nu? De Cubanen hoeven nu nog maar 42,6 miljoen euro terug te betalen tussen nu en 2025. In 40 termijnen van ruim één miljoen euro.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is verbaasd over de antwoorden. Tegen ThePostOnline zegt hij:

“Na twee keer vragen komt weken later de waarheid boven water, dat vind ik opmerkelijk. Tevens begrijp ik dat de Cubanen twee procent rente moeten betalen over het nieuwe bedrag. Eerder kreeg Ierland leningen van de EFSF tegen meer dan drie procent om hen te redden en géén kwijtschelding. Terwijl Ierland mij kredietwaardiger lijkt dan Cuba. Het CDA gaat hier zeker op terugkomen.”

Achtergrond

Ruim tien jaar geleden – op donderdag 15 mei 2003 – leende de Cubaanse staatsbank Banco Nacional de Cuba 38 miljoen euro van de Rabobank. Op die lening is een exportkredietverzekering afgesloten, een verzekering die het risico van grote sommen geld lenen afdekt. Wat gebeurde? De Cubanen betaalden het geleende geld niet terug.Verzekeraar Atradius DSB (geen connectie met Dirk Scheringa) moet dus uitbetalen aan Rabobank die zich tegen dit risico had verzekerd, maar Atradius DSB had dit bedrag weer herverzekerd bij de Nederlandse staat. Nederland krijgt kortom nog geld van de Cubanen.

Foto: Timmermans – een dag na het sluiten van het akkoord – schudt in Havana de hand van zijn Cubaanse collega Bruno Rodriguez.