Leven

52 Challenge: iedere week een andere uitdaging

11-03-2014 13:04

Tijdens mijn challenge waarbij ik alleen met verse ingrediënten kookte kwam ik spontaan op het idee om ook eens nieuwe ingrediënten uit te proberen. Daarom besloot ik hier mijn volgende uitdaging van te maken: ingrediënten zoeken die ik nog nooit gebruikt had en daarmee hopelijk lekkere nieuwe maaltijden maken.

Dat lust ik niet

Als kind kan je zo een heel lijstje opnoemen met dingen die je niet lekker vindt. Ook al hield ik wel van spruitjes, ook ik had een aantal ingrediënten of gerechten die ik echt weigerde te eten. Zo hield ik absoluut niet van stoofpeertjes, tomaten, courgette en aubergine en zo’n beetje bijna elke soort kaas. De meeste dingen hiervan eet ik inmiddels gewoon, sommige vind ik zelfs erg lekker.

Je smaak verandert in de loop der jaren en als je me nu vraagt wat ik niet lekker vind kan ik eigenlijk maar 2 concrete dingen noemen: stoofpeertjes (ja, dit is nog niet veranderd) en tonijn. Als kind ben je wat kieskeuriger, wat de boer niet kent eet hij immers niet, maar in de loop der jaren leer je dat sommige dingen toch best lekker kunnen zijn en ontdek je vooral ook lekkere nieuwe combinaties.

Er zijn vast nog wat dingen die ik net wat minder lekker vind, maar het meeste lust ik wel. Maar van een aantal dingen weet ik niet eens of ik ze lekker vind en juist daarom lijkt het me leuk mijn horizon wat te verbreden.

Bad timing 

Aan het begin van mijn challenge week had ik eigenlijk zelf pas 1 nieuw ingrediënt op de planning staan: de zoete aardappel. Het leek me lekker om hier eens mee te koken, lekker poffen in de oven of verse frieten ermee maken. En wat blijkt na een klein beetje research, het blijkt zelfs nog een geheime superfood te zijn.

Om meer uit mijn challenge te halen besloot ik mijn mede-challengers om tips te vragen en die stroomden al gauw binnen. Zo kwam Meghan met het idee om te koken met vetsin of umami (daar wordt je vlees blijkbaar erg mals van) of een granaatappel door de salade te doen. Nadia had ook een leuke idee, namelijk om eens kastanjes te proberen, die schijnbaar erg lekker zijn. Laura voegde nog 2 ingrediënten toe die voor mij een stuk onbekender waren: schroseneren en aardperen.

Met genoeg ideeën had ik het plan om snel recepten te gaan zoeken, de supermarkt te bezoeken en te gaan kokkerellen. Helaas liep mijn week wat anders dan verwacht: op maandag kwakkelde ik niet langer maar zette mijn verkoudheid echt door tot een griepje (had ik maar met Esther meegedaan en het snot gestopt!). Hierdoor werd ik liefdevol verzorgd door manlief, maar kwam ik zelf niet aan de boodschappen of het koken toe. Het ziek zijn zette langer door dan gehoopt en doordat er in het weekend een weekendje weg al een tijd op de planning stond ben ik deze week niet aan het challengen toegekomen op de manier die ik wilde. Wel is het me gelukt om een hoop lekkere recepten te vinden, en ik ben dan ook vastberaden deze challenge snel een herkansing te geven!

Nadja Neeven onderwerpt zich komende 52 weken samen met Esther Vogel en Lotte Besse aan de 52 Challenge: iedere week een nieuwe uitdaging. Alle uitdagingen kun je vinden op 52Challenge.nl.