Filmpjekijken Fijne Filmklassieker

11-03-2014 14:03

Voor sommigen is het de basis van hun religieuze leven, voor veel anderen gewoon een ijzersterke actiefilm. The Matrix kwam 15 jaar geleden uit en was zijn tijd qua special-effects ver vooruit. Twee middelmatige sequels later is de film iets van zijn oorspronkelijke glans verloren, dus wij herinneren ons The Matrix het liefst zoals’ie in eerste instantie bedoeld is: als opzichzelfstaande fijne filmklassieker.

Thomas Anderson (Keanu Reeves) leidt een dubbelleven als kantoorslaaf en als computerhacker Neo. Op een dag komt hij in contact met de gezochte terrorist Morpheus (Laurence Fishburne), die hem vertelt dat het leven op aarde niets meer is dan een computersimulatie genaamd The Matrix. Gemaakt door machines om mensen kalm en rustig te houden, terwijl ze in werkelijkheid worden gebruikt als energiebron. Morpheus denkt dat Neo the One is (let op het geniale anagram), degene die de mens volgens een profetie van de machines kan verlossen. Hij neemt Neo mee naar de echte wereld.

Vanuit daar proberen ze samen met de rest van Morpheus’ crew, waaronder Trinity (Carrie-Anne Moss), de machines te verslaan en de laatste mensenstad, Zion, te redden. En dan moet er ook nog worden afgerekend met Agent Smith (Hugo Weaving), een computerprogramma dat in The Matrix leeft en alles vernietigt dat hem niet aanstaat.

Lees verder op FilmpjeKijken.com >>>