Achtergrond

Het imago van Reinout Oerlemans: Soapie die niets van tv en film snapt

11-03-2014 17:35

Tv-producent Reinout Oerlemans is gisteren getroffen door een hartaanval. Dat heeft Eyeworks bekendgemaakt. Hij heeft dezelfde dag nog een bypassoperatie ondergaan.

“Voor een appel en een Eyeworks”, zo spraken mijn collega’s uit het televisievak steevast over het bedrijf van Reinout Oerlemans. Zo ging zijn naam rond in het incestueuze mediawereldje waar stigma’s, vooroordelen en clichés gemeengoed zijn. 

Reinout zou zijn geld verdienen over de ruggen van ons, ZZP-ers die zo gek zijn om voor een fooi te werken. Want de overtrokken status van de tv-journalistiek trekt als een magneet en bij Eyeworks werken bepaalt wel een groot deel van je imago. Dan hoor je er echt bij, was de opvatting van diezelfde hypocriete criticasters die ondanks hun bedenkingen maar al te graag bij Oerlemans wilden werken.  

Nieuws, Sport en Entertainment

In 2005 werd ik gebeld door een uitvoerend producent van Eyeworks om te komen praten over een nieuwsprogramma voor Talpa in wording, NSE.

Nieuws, Sport en Entertainment. Gepresenteerd en mede-geproduceerd door Beau van Erven Dorens die met ‘Beauworks’ een samenwerking was aangegaan met Oerlemans. 

Het toen nog knusse en relatief kleine, oude kantoor aan de Anthony Fokkerweg in Amsterdam-Sloten straalde openheid en energie uit. ’s Middags smeerden we gezamenlijk bammetjes aan de grote keukentafel en bij Reinout kon je gewoon binnenlopen. Altijd geflankeerd door zijn partner in crime Robert van den Bogaard (ex-Sanoma, ex-Endemol), die kwa uitstraling zo uit een Engelse serie is gelopen. Reinout de ex-soapie, in babyblue Range Rover. Robert meer van de degelijkheid en meer het type voor een oude Mercedes. Tot op de dag van vandaag zijn ze onafscheidelijk. 

Vrij, creatief klimaat

Reinout Oerlemans heeft mij altijd goed betaald en met égards behandeld. Na NSE begeleidde ik het televisie-debuut van Natasja Froger voor de TROS, was ik één van de eindredacteuren van de Italiaanse Droom voor de KRO en ontwikkelde ik Familieberichten voor de NCRV, gepresenteerd door Caroline Tensen. Binnen een vrij en creatief klimaat kon ik mijn producties realiseren. En ondanks een groter gebouw in dezelfde straat met vlaggen voor de deur en een eigen parkeerplaats voor Reinout bleef hij toegankelijk op de zesde verdieping. 

En zelfs thuis, als er weer een nieuw programma van start ging, kon ik rekenen op een warm smsje van Reinout en zijn vrouw Daniëlle die ook voor de buis zaten.

Gebrek aan ervaring?

Aan Oerlemans kleeft een imago dat bij veel collega’s jaloezie oproept. Een soapie met een bekakte stem en een hoog hockeygehalte, die kan toch nooit iets snappen van het produceren van tv-programma’s laat staan van speelfilms. 

Reinout kwam in het verleden wel eens in de montageset tijdens het produceren en dan betrapten we hem inderdaad wel eens op een gebrek aan eigen ervaring met maken en regisseren.

Die twijfel werd door dezelfde over-ambitieuze Oerlemans onderuit geschopt toen hij zelf Komt een vrouw bij de dokter en Nova Zembla regisseerde, en met succes. 

Tropenjaren

Ik heb me bij Eyeworks uit de naad gewerkt en tropenjaren gemaakt. Heel vaak verliet ik om het nachtelijk uur het pand, maar toch was ik niet de enige die nog aan het werk was. Op de zesde verdieping brandde heel vaak nog licht en aan de Range Rover kon ik dan zien dat Reinout ook nog in de weer was om zijn mediabedrijf uit te breiden. Op het moment dat ik aan een nieuw format werkte had hij het al bijna verkocht met de flair van een heuse marskramer in tv-producties. 

Ik schrok van het bericht in het RTL-Nieuws dat Reinout is getroffen door een hartaanval. Zeggen en schrijven vijftien seconden kreeg hij van de zender. Een gortdroog bericht waar een dramatisch verhaal achter zit.  Juist op het moment dat hij zijn inspanningen en successen heeft verzilverd bij Warner Bros valt hij om na een hockeywedstrijdje. Hoe relatief is succes en wat is de prijs?

In het persbericht van zijn vrouw Daniëlle wordt duidelijk dat Reinout zelf naar het AMC is gereden tijdens zijn hartklachten. Hoe voortvarend is dat? 

Het typeert een niet te stuiten ondernemer, die zelf de regie neemt als zijn eigen leven wordt bedreigd. 

“Reinout heeft snel en adequaat gehandeld” laat Danielle weten en “we zien de toekomst positief tegemoet”. 

Eén zin zonder enige lading, bijna zakelijk. Wellicht door Reinout zelf gedicteerd.