Sander Dekker schrijft plan over toptalent

11-03-2014 12:00

Vandaag verspreidt staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) een kamerbrief over toptalent in de klas, laat het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap weten. Het gaat om een onderzoek en plan waar de staatssecretaris het afgelopen jaar hard aan heeft gewerkt.

Dit plan, van ruim dertig kantjes lang, vertelt de ervaringen van diverse scholieren op het gebied van talentontwikkeling op school. Dekker is tot de conclusie gekomen dat veel leerlingen, op alle niveaus, zich vervelen of uitdaging missen. Hij wil hiervoor een uitweg bieden door meer te investeren in talent op school.

Talent is een breed begrip

Het plan laat onder andere zien dat bijna 10 procent van de leerlingen zich verveelt in de klas. Dekker wil een oplossing bieden door per niveau meer tijd in te ruimen voor talentbegeleiding. De definitie van talent koppelt Dekker niet aan het uitblinken in een bepaalde sport of een intelligentiescore, hij is ervan overtuigd dat veel leerlingen een specifiek talent hebben en de kans moeten krijgen om dat te ontplooien. Hij spreekt hier dus over sporttalent en hoogbegaafde leerlingen, maar ook over bijvoorbeeld ondernemers, jonge kunstenaars of journalisten.

Verrassingen

Onze redactie stond voor diverse positieve verrassingen bij het lezen van de kamerbrief. Al deed de staatssecretaris in het verleden uitspraken over het niveau op VWO, hij wil ook meer aandacht besteden aan de HAVO en het VMBO. Ook aan de kwaliteiten van de docenten wil Dekker werken.

Conclusie

Wij hopen dat Dekkers plan goed wordt ontvangen. Al is de ondertoon behoorlijk idealistisch en eist Dekker veel van goed onderwijs, dit is een stap in de juiste richting voor sterker Nederlands onderwijs. Klik hier om de brief zelf te lezen. Deze week publiceert ThePostOnline: Refresh een interview met de staatssecretaris.