MKB

1 op 3 winkeliers doet geen aangifte van diefstal

12-03-2014 12:14

Ongeveer één op de drie winkeliers doet geen aangifte meer bij de politie bij een strafbaar feit zoals winkeldiefstal of vernieling. Dat beweert het NRCV-programma Altijd Wat Monitor op basis van een enquête waarop 830 winkeliers reageerden. De vragenlijst werd verstuurd aan het ledenbestand van Detailhandel Nederland. 

Volgens het programma, dat woensdagavond wordt uitgezonden, denken de ondernemers dat aangifte toch geen zin heeft en dat de politie het doen van aangifte ontmoedigt.

In de uitzending pleiten ondernemerskoepels ervoor dat elke aangifte serieus genomen moet worden en dat die ter plekke moet worden opgenomen.

Politie ontmoedigt aangifte

Detailhandel Nederland herkent de signalen, zo laat een woordvoerder weten. “We wisten dat het voorkomt. De politie ontmoedigt aangifte. Agenten zeggen dat hij op de plank komt of dat de dader toch niet wordt gevonden.”

Falende rechtstaat

Momenteel is de kans dat een wetsovertreder strafrechtelijk wordt vervolgd ongeveer 1 procent.

Dit heeft niet alleen te maken met personeelstekorten, falend beleid, achterlopende expertise en falende ict-systemen bij de politie maar ook met bezuinigingen bij justitite. 

Anp/TPO

Lees ook: Ahmed Marcouch, een politieke biografie – Hoofdstuk 14: de falende rechtstaat. Deel 1 & deel 2.