Vara: ‘Facebook heeft kant Wilders gekozen!’

15-03-2014 15:02

Volgens het Vara-ledenweblog Joop.nl heeft Facebook ‘de kant van Wilders gekozen!’. Een anonieme redacteur van de Varaledenwebsite komt tot deze opzienbarende conclusie naar aanleiding van een klacht van ‘Wilders is Hitler’-roeper Fouad Sidali. Sidali was door Facebook 12 uur geband en sommige van zijn berichten zijn verwijderd. Dit heeft evenwel niets met de politieke voorkeur van Facebook te maken. 

Facebook staat er om bekend, soms geheel willekeurig, gebruikers voor uren of zelfs dagen de toegang tot de social netwerksite te ontzeggen en oude berichten te verwijderen. Volgens Facebook is dit omdat deze gebruikers ‘de regels overtreden’. 

Interpretatie

Maar wat die regels exact zijn is nogal voor interpretatie vatbaar en zeker niet eenduidig. Zo is het plaatsen van naakt absoluut uit den boze maar heeft Facebook geen enkel probleem met filmpjes waarin mensen worden onthoofd.

Ook ‘discriminatie, racisme en hatespeech’ zijn een heikel punt. Wat voor de één weinig meer is dan ‘een mening’ is voor Facebook een vorm van haat verspreiden.

De ene gebruiker kan dag in dag uit de meest racistische uitspraken doen terwijl de andere gebruiker na één comment al wordt buitengesloten.

Bovendien kunnen medegebruikers klagen over berichten. Niet zelden worden deze berichten dan in een automatisch proces verwijderd. 

Automatisch proces

Dit is uiteraard ook het geval geweest bij de berichten van Sidali. Het verwijderen van berichten en het buitensluiten van Sidali is een verder automatisch poces, volgend op klachten van gebruikers.

Dat Facebook zou censureren op basis van politieke voorkeur is natuurlijk je reinste nonsens. Met zoveel gebruikers als Facebook heeft heeft zou dat ook onbegonnen werk zijn.