Levenslessen van Clint Eastwood

17-03-2014 16:41

Million Dollar Baby was de enige film waarbij ondergetekende ooit een traan liet. Hoofdrolspeler, co-producent en regisseur Clinton Eastwood Junior (1930) kreeg er twee Oscars voor. Na zijn diensttijd in het leger verhuisde hij naar de Stad der Engelen om carrière te maken als acteur. Met zijn gebruinde huid en een in zijn mondhoek bungelende sigaar, groeide hij uit tot een icoon. Van zijn politieke carrière is hoogstwaarschijnlijk zijn speech tegen een lege stoel met een denkbeeldige Obama het meest noemenswaardig. Vijf levenslessen van een ouwe baas, die al bijna vijf decennia onverwoestbaar in Hollywood regeert.  

 1. Individualiteit voor populariteit

“Er zit een rebel, ergens diep in mijn ziel. Telkens als iemand me vertelt wat de trends zijn, ga ik de tegenovergestelde richting in. Ik haat het idee van trends. Ik haat imitatie. Ik voel eerbied voor individualiteit.”

2. “Neem je werk serieus, maar jezelf niet”

We kunnen het lang of kort over hem hebben, maar verdomme, de beste man heeft humor. “Ze hebben deze gestoorde acteur van 82 jaar oud het podium opgestuurd in een pak. Ik was ooit burgemeester en nu denken ze waarschijnlijk dat ik weet hoe ik een speech moet geven.”, aldus Eastwood. Tijdens een speech. Gedurende een interview met George Lopez vier jaar geleden, schijnt hij geen flauw idee te hebben over hoe hij zich zou moeten gedragen als een Hollywood-ster, laat staan een icoon. Lopez: “Ik weet dat je geen bodyguard hebt… In die tijd dat mijn kantoor tegenover de jouwe stond, reed je jezelf altijd overal naartoe. Niemand die met je meeging. Ik bedoel, dat heeft iets…” Een moment stilte. “Het heeft een auto… What the hell?” Domme vraag Lopez, domme vraag.

 3. Iets met mannelijkheid

In het machtige rijk der internet zijn veel artikelen te vinden onder het mom van ‘What Clint Eastwood taught me about being a man’. Het volgende citaat getuigt misschien van enig seksisme, maar het weergeeft Eastwoods visie op mannelijkheid in onze hedendaagse maatschappij: “Ik houd niet van het watjessyndroom. Het maakt niet uit hoe vurig een feministe is, als ze een heteroseksuele vrouw is, wil ze ook de kracht van een mannelijk metgezel, eveneens als zijn gevoeligheid. De meest zachtaardige mensen in de wereld zijn machomannen, mannen die zelfverzekerd zijn over hun mannelijkheid. Ze hoeven geen deuren in te trappen, vrouwen te mishandelen of homo’s belachelijk te maken.” Eastwood is overigens al tijden voorvechter van gelijke rechten voor homoseksuelen. “Het interesseert me geen fuck wie met wie wil trouwen. We maken iets groots van iets dat helemaal niet groot is. Don’t give me that sanctity crap.” Enfin, levensles: man up.

4. Werk harder dan de ‘pussy generatie’

“Als eerste was ik een kop groter dan iedereen. Op de tweede plaats was ik altijd aan het verhuizen, dus was ik altijd die nieuwe gast op school.” In 2008 vertelde Eastwood in een interview met Esquire gepest te worden tijdens zijn schooltijd. “Tegenwoordig is er de pussy-generatie. We vragen ons af hoe we dat psychologisch aan gaan pakken. In mijn tijd sloeg je de pestkop gewoon terug. Ook al was hij ouder en kon hij harder slaan, op z’n minst werd je gerespecteerd voor het terugvechten. En vervolgens werd je met rust gelaten.” Goed, de auteur wil niet impliceren dat ‘gewoon terugslaan’ een van Clintwoods vele wijsheden is, maar hij heeft wel een punt omtrent het actiever reageren op mentale dreigingen. Met als onderliggende gedachte: gewoon harder werken.

 5. Doe iets met dat brein

Als libertarian is Eastwood altijd een groot voorstander van zelf nadenken geweest. Ja, heus. Tegenwoordig vindt hij dit echter bar slecht gestimuleerd worden. “Misschien kom ik op die leeftijd waar je nostalgisch, seniel of beide wordt, maar mensen zijn tegenwoordig zo boos. Vroeger kon je het oneens zijn en elkaar nog steeds beschouwen als vrienden. Nu hoor je al die talkshows en iedereen die een andere mening toegedaan is, is een idioot. Vanaf beide kanten overigens: links en rechts.” Maar sir Eastwood zou geen sir Eastwood zijn als hij niet met een no bullshit-oplossing kwam. “God gaf je een brein, doe ermee wat je kunt. Je hoeft geen Einstein te zijn, maar Einstein was tenminste mentaal sterk. Hij geloofde waar hij in geloofde en hij ging de inhoudelijke discussie aan met wie het niet met hem eens was. Ik weet zeker dat hij niet iedereen simpelweg een eikel noemde.”

Lang leve Dirty Harry.