Bladen

Rutte’s advies aan Samsom: ‘Maak Wilders niet te groot’

18-03-2014 08:11

Ook vandaag zijn we er weer met een overzicht van het ochtendnieuws.

Fotografe claimt 2,5 miljoen van uitgeverij Noordhoff

Een fotootje plaatsen op internet kost je niet meer dan 50 euro. In een boek ben je toch een stuk meer kwijt aan goede fotografie. Freelance fotograaf Karin Ligthart vordert 2,5 miljoen euro van de educatieve uitgeverij Noordhoff in Groningen wegens schending van de auteurswet. De uitgeverij zou duizenden foto’s van de fotograaf hebben gebruik in studieboeken zonder daarvoor te betalen. Noordhoff noemt de claim absurd en buiten alle proporties. De uitgeverij erkent fouten te hebben gemaakt en is om die reden bereid 60.000 euro te betalen. ’Dat is een royaal aanbod’, zegt advocaat D. Visser namens de uitgever.

21 Poetinvrienden voelen sancties

Het Westen slaat terug. Rusland wankelt. De Verenigde Staten publiceerden een eerste lijst met elf hoge functionarissen. Ook de Europese Unie heeft vandaag sancties afgekondigd tegen 21 hooggeplaatste Russen en Oekraïeners. De strafmaatregelen zijn bedoeld om Rusland internationaal te isoleren, na het referendum op de Krim. De Russische president Poetin lijkt zich weinig gelegen te laten liggen aan de sancties tegen een aantal van zijn getrouwen. Hij tekende vanavond een decreet waarin de Krim als ‘soeverein en onafhankelijk land’ wordt erkend. Morgen spreekt Poetin het Russische parlement toe, dat vergadert over de aansluiting van het Oekraïense schiereiland bij Rusland.

Jagger-vriendin zat diep in de schulden

Is het zelfmoord vanwege financiële nood? De Britse boulevardkrant Daily Mail meent dat L’Wren Scott, de vriendin van Mick Jagger, die gisteren zelfmoord pleegde, zware geldzorgen had. Miljoenen stonden er nog uit, maar ze weigerde hulp van haar steenrijke partner. Jagger toert door Australië en cancelt al zijn concerten. 

’Vermiste Boeing nam andere route’

Een computer aan boord van de vermiste Boeing van Malaysia Airlines heeft het toestel op een andere route gebracht. Dat computersysteem is waarschijnlijk geprogrammeerd door iemand in de cockpit, die in elk geval kennis van zaken moet hebben gehad. Dit hebben Amerikaanse functionarissen gemeld aan The New York Times. Zij gaven de informatie op basis van anonimiteit. Overigens zijn er al mensen die weten waar het vliegtuig zich bevindt. Courtney Love, de normaal altijd tikje gekke-ex van Curt Cobain, heeft de vindplaats gevonden: Pulau Perak, een eiland in Maleisië. 

’Maak Wilders niet te groot’

Laat Geert maar schreeuwen. Negeer het. Premier Mark Rutte is het niet eens met PvdA-leider Diederik Samsom dat hij harder moet optreden tegen PVV-voorman Geert Wilders. ‘Dan maak je Wilders veel te groot’, zei Rutte maandagavond in het tv-programma Pauw en Witteman. Rutte voelt zich niet geroepen steeds te reageren als Wilders ’een idiote opmerking maakt’. Volgens de leider van de Lage Landen snappen de meeste mensen wel dat ze aan Wilders ‘niet veel’ hebben.

Zeg, wie houdt de krankzinnige situatie in Libië in de gaten?

Dat doet Carolien Roelants van de NRC voor ons. ‘Heeft u het gevolgd, de verwikkelingen met de tanker en de gestolen olie die premier Zeidan zijn baan hebben gekost? Zeidan overleefde vorige maand twee couppogingen. Maar uiteindelijk werd hij vorige week door zijn parlement gewipt omdat hij het vertrek van de volgeladen smokkeltanker uit de oliehaven Sidra niet had weten te verhinderen. Hij vluchtte meteen naar Europa, want in de geweldige democratie die Cameron, Sarkozy en Obama Libië schonken ben je je leven evenmin zeker als onder de (nog) niet betreurde Gaddafi. Hoort u me, westerse (ex-) leiders?’ 

Rijke mensen worden ouder dan arme zielen. Maar wat doe je eraan?

De discussie over inkomen ongelijkheid krijgt een nieuwe dimensie. Rijken worden ouder dan armen. In Amerika willen sommige commentatoren een debat over de kwestie. Met een oplossing komen ze vooralsnog niet. Ouderdomsbelasting? Het is een term die we over een paar jaar waarschijnlijk wel eens zouden kunnen gaan horen.

Kayne West moet naar anger-management lessen

De meest egomane artiest op aarde moet 24 lessen anger-management volgen omdat hij zijn boze echootje niet onder controle heeft. Kayne West sloeg een fotograaf en was al eerder handtastelijk, omdat iemand iets naars over hem en zijn vriendin – Kim Kardashian – zei.

De helft van kiezers kent geen enkel raadslid

De andere helft kent er wél een. Het AD brengt het bericht alsof de Derde Wereld oorlog is uitgebroken. De onvermijdelijke Jean Tillie, een alarmistische en altijd licht-hysterische onderzoeker van de UvA, betekent dit ‘het falen van de lokale politiek’. ‘Je wilt dat de lokale politiek heel zichtbaar en aanwezig is en goed wordt gecontroleerd. Zeker nu gemeenten meer geld te besteden krijgen.’

Waalse Pavarotti verenigt België

Sire,  er zijn geen Belgen, maar er is wel één Waalse operazanger die een verdeelde natie kan binden. Met Axel Hirsoux (31) sturen de Vlamingen een uit Charleroi afkomstige operazanger naar het Songfestival. Met zijn emotionele ballade Mother maakt hij in de ogen van de Vlamingen de grootste kans om de liedjeswedstrijd in Kopenhagen te winnen: 57 procent van de kijkers stemde voor de ‘Waalse Pavarotti’.