Binnenland

Vredesactivisten aangehouden op vliegbasis Volkel

18-03-2014 16:22

Op de militaire vliegbasis in Vonkel hebben vier vredesactivisten foto’s gemaakt bij een bunker waar mogelijk kernwapens liggen opgeslagen. Verder leest u over de bioscooppolitie, zeehond Happie en een psalmzangdag voor het hele gezin in Kampen.  Dit en meer in ons overzicht van het meest opvallende regionieuws van dinsdag 18 maart.

Met de trein naar Sint Petersburg, via Drachten

Woont u in de Noordoostpolder en heeft u altijd al naar Sint Petersburg gewild met de trein? Als het aan de PvdA-GroenLinks-combinatie ligt kunt u binnenkort vanuit uw voordeur zo deze trein binnenstappen. Lijsttrekker Rien van der Velde heeft reeds de Startnotitie Amsterdam-St. Petersburg Express gepubliceerd. De trein moet in Nederland starten in Amsterdam, om via Lelystad, Emmeloord, Drachten en Groningen Duitsland in te trekken. Langs culturele trekpleisters als Szczecin, Gdanks en Kalingrad moet het gevaarlijke uiteindelijik op Russische bodem belanden.

13-jarige jongen geslagen in Tamboerpassage

Naar nu bekend is geworden, heeft afgelopen zaterdagmiddag een 49-jarige man een 13-jarig jochie geslagen, omdat hij fietste in de Tamboerpassage in Hoogeveen. Daar was de man duidelijk niet van gediend. Supermarktpersoneel dat de man aansprak, kreeg eveneens een agressieve reactie. De man probeerde een medewerker van de supermarkt met een kruk te slaan, maar dat mislukte. De man is overmeesterd en overgedragen aan de politie.

Jan en Erica: “Koop onze paardenboerderij!”

Jan Olthof en Erica Tromp uit het Drentse Tynaarlo eisen dat de NAM hun paardenboerderij koopt. Het pand is zwaar beschadigd na een serie aardbevingen. Daar kwam in de herfst ook nog stormschade bij. De NAM laat momenteel de achterpui van de boerderij momenteel vervangen, maar dat is voor Jan en Erica niet genoeg. 

Vredesactivisten aangehouden op vliegbasis Volkel

Vier vredesactivisten zijn vanmorgen aangehouden op de Brabantse militaire vliegbasis Volkel. Ze maakten foto’s van bunkers waarin mogelijk kernwapens liggen opgeslagen. Toen de bewakers de vier ontdekten, waren ze al een uur op het terrein. De activisten willen dat de kernwapens tijdens de nucleaire top in Den Haag worden teruggegeven aan de Amerikaanse president Barack Obama.

Winnaars steunkousenactie Pekela bekend

Daar waar een steunkousenactie wordt gehouden, daar zijn winnaars te vinden. GroenLinks organiseerde onlangs een dergelijke actie in Oude- en Nieuwe Pekela en houdt de winnaars niet langer in spanning. Reinold Lowes had de steunkous in exact tien seconden aan en werd daarmee de winnaar, op één seconde gevolgd door Tallie Alvering. Het podium werd volmaakt door mevrouw Siegers, die er twaalf seconden over deed. GroenLinks dankt de deelnemers, ThePostOnline feliciteert alle winnaars.

Psalmzangdag voor het hele gezin!

Op zaterdagmiddag 29 maart zal in de Bovenkerk in Kampen een psalmzangdag georganiseerd worden. Er wordt gemediteerd door ene meneer Goudriaan en het orgel wordt bespeeld door niemand minder dan Peter Eilander. Het spektakel wordt aangekondigd als ‘een middagje voor het hele gezin‘. Wie zijn wij om dat tegen te spreken? Komt allen!

Bioscooppolitie in Venlo

U kent de dieren- en modepolitie, maar als het aan Wout Heijmans uit Venlo ligt hebben we binnenkort ook een bioscooppolitie. Heijmans mag van de gemeente Venlo enkel nog films draaien die “honderd procent verbonden zijn aan de leisure activities” en volgens hem is dat niet te controleren. “Ik denk dat we het eerste land ter wereld zijn waar dit gebeurt. Alhoewel, misschien heeft Poetin dit ook wel”, briest Heijmans. “Als ik dit zelf zou moeten controleren, dan zou ik de bioscooppolitie erop af sturen.” De betreffende wethouder uit Venlo reageerde bedeesd: “Van een bioscooppolitie heb ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord”.

Aspergeseizoen van start bij Jan van Gerven?

Aspergeboerderij Jan van Gerven in het Brabantse Oirschot gaat er alles aan doen om het aspergeseizoen officieel bij hen van start te laten gaan. Om dat te bewerkstelligen, moet Van Gerven drie kilo asperges uit de grond halen. Hij krijgt dan de erkenning van het Brabants aspergegenootschap. Dinsdagmiddag zullen de eerste asperges de grond ingestoken worden. Normaal gesproken gebeurt dat pas in april, maar door de lichte winter kan Van Gerven nu alvast van start.

Happie gaat nergens naartoe

Een heuse follow-up: zeehond Happie zal niet worden verplaatst. De zeehond trekt al enkel weken veel mensen naar de Bergse Diepsluis in de Oosterschelde en dat zou gevaarlijk kunnen zijn voor mensen, zo meldden wij reeds maandagmiddag. Het beest laat zich aaien door mensen en speelt met duikers, maar aangezien het een roofdier blijft kan hij zomaar iemand bijten. Toch ziet zeehondencrèche Pieterburen geen reden om Happie te verkassen, aangezien de zeehondencrèche zich enkel over zieke dieren ontfermd. Wel waarschuwt ook Pieterburen voor de mogelijk gevaren van het beestje.

Overigens duurt het niet lang meer voordat de Facebookpagina van Happie de Pietitie heeft ingehaald.

Rectificatie dorp plattelandsgemeente De Wolden

We sluiten ons regio-overzicht af met een rectificatie. Onlangs liet ThePostOnline zich ontvallen dat De Wolden een idyllisch dorp is. Een vriendelijke doch dringende e-mail in onze inbox later, weten we nu dat het om een plattelandsgemeente met meer dan zeventien kernen, dorpen en buurtschappen is. Wat u hoogstwaarschijnlijk nog niet wist, is dat het werkvoorzieningsschap Reestmond een aantal bestratingsklussen zal uitvoeren als scholingsproject. De exacte startdata van het project zal de gemeente plaatsen in De Wolder Courant.