19 niet-blanken krijgen alsnog Medal of Honor

19-03-2014 07:57

19 veteranen van het Amerikaanse leger zijn door Barack Obama alsnog onderscheiden met de ‘Medal of Honor’. De heldendaden werden door de militairen verricht ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, de Koreaanse oorlog, en de oorlog in Vietnam. Zij werden toen beloond met de op één na hoogste onderscheiding. De hoogste kregen zij niet vanwege hun ras.

Het Pentagon is na twaalf jaar onderzoek tot de conclusie gekomen dat van 19 militairen vast staat dat ze enkel op basis van hun geloof of huidskleur gepasseerd zijn voor het hoogste eerbewijs. In totaal kregen 24 militairen, waarvan drie nog in leven, alsnog de onderscheiding. De daden van de vijf anderen waren eerder over het hoofd gezien.

Met de ceremonie in het Witte Huis kwam ook een einde aan de 50-jaar lange campagne van Mitchel Libman. Libman vocht zelf in de Koreaanse oorlog en was overtuigd dat zijn kameraad de hoogste onderscheiding verdiende, maar niet had gekregen omdat hij joods was.

Eén van de andere postuum onderscheiden militairen is Leonard Kravitz, de oom van muzikant Lenny Kravitz.
De verdedigingslinie van het peloton van soldaat Kravitz werd onder de voet gelopen door het Noord-Koreaanse leger. Hij bleef vrijwillig achter om de machinegeweer te bedienen zodat zijn kameraden konden vluchten.