Politiek

PvdA’er tegen PVV’er: ‘Fascist!’

19-03-2014 13:54

Een debat tussen PvdA-Statenlid Sjak Rijploeg en PVV-Statenlid Ton van Kesteren is maandag onder toeziend oog van 25 mbo-scholieren flink uit de hand gelopen. Rijploeg noemde de PVV’er een fascist, gaf hem een duw en schold hem uit. Volgens RTV Noord moest Iety van der Sluis-Huisman van de ChristenUnie zelfs tussen beide komen.

‘Hij ging volledig door het lint’

Van Kesteren zegt tegen de regionale omroep zich behoorlijk bedreigd te hebben gevoeld. “Hij ging volledig door het lint, hij heeft me aangeraakt en dat vond ik behoorlijk bedreigend. Ik heb hem achteraf gezegd dat hij niet aan politiek moet doen. Ik ben direct na het debat weggegaan, ik hoorde hem nog tieren en razen.”

Enkel spijt van gevloek

Rijploeg zegt enkel spijt te hebben van zijn gevloek. “Van Kesteren zei schandalige dingen. Dat alle buitenlanders het land uit moeten en dat alle Polen bij de grens tegengehouden moeten worden. Dat is fascisme. Ik heb misschien met mijn armen gezwaaid, maar iedereen weet dat ik blind ben. Ik ben ook een stuk kleiner dan mijn collega van de PVV, dus bedreigend?”

De debatleider, Sherlock Telgt, zegt teleurgesteld te zijn. Maar hij begrijpt Rijploeg wel. “Je moet nooit toestaan dat mensen als oud vuil worden weggezet.”