De betovering van: Frank Sinatra

20-03-2014 18:40

Ik ben niet opgegroeid met een doorsnee muzieksmaak. Ik hoor sinds ik klein ben al The Eagles en Johnny Cash aan. Vanzelfsprekend heb ik deze muzieksmaak overgenomen van mijn ouders, en daar heb ik geen enkel moment spijt van gehad. Maar naast dat ik fan ben van iconen als The Eagles en Johnny Cash ben ik misschien nog wel het grootste fan van jazz- en bigbandmuziek. Hieruit vloeide mijn adoratie voor meneer Ol’ Blue Eyes. Al kennen de meeste mensen hem gewoon als Frank Sinatra.

Het begon bij Bublé

Mijn ontzag voor Frank Sinatra komt eigenlijk doordat ik een heel groot fan ben van Michael Bublé. Omdat ik Bublé zo goed vond, werd vaak gezegd dat ik eens naar Frank Sinatra moest luisteren. Toen ik zijn muziek voor het eerst hoorde was ik niet heel erg onder de indruk. Ik ben later heel veel van zijn muziek gaan luisteren en hij is langzaamaan uitgegroeid tot één van mijn grootste helden. Ik word altijd helemaal vrolijk als ik naar hem luister, omdat zijn muziek een feel-good-mood heeft die ik kan waarderen. Zijn nummers blijven altijd dagenlang in mijn hoofd zitten.

Een bijzondere stem

Toegegeven, Sinatra heeft misschien niet de mooiste stem, maar toch heeft zijn stemgeluid iets bijzonders, iets dat mij raakt. Zijn stem heeft iets nonchalants waar ik bij kan wegdromen. Zijn geluid past perfect bij de nummers die hij zingt. Nu ik erover nadenk, hij doet mij ook heel erg denken aan iemand die je langs hoort komen zingen in oude films. Het is alsof je hem elk moment tegen zou kunnen komen en een nummer begint te zingen waardoor je vrolijk wordt. Man, wat zou het mooi zijn als dat zou gebeuren. Frank Sinatra die opeens I’ve Got The World On A String begint te zingen.

De maffia

Zijn vermeende connectie met de maffia zorgde voor geroddel rond Sinatra zijn leven. Naast het zingen, zou hij geregeld zaken doen met grote gangsters zoals Al Capone, die overigens ook zijn optredens bezochten. Veel mensen vinden dit een minpunt aan Sinatra, maar ik vind juist dat dit zijn leven en hem als persoon een stuk interessanter maakt. Het hoort een beetje bij de tijd waarin Sinatra leefde. 

Ik heb grote bewondering voor Frank Sinatra. Hij is een icoon in de Amerikaanse geschiedenis en hij vormt voor mij een grote inspiratiebron. Hij is voor mij één van de beste zangers uit de geschiedenis. Door hem is mijn interesse in muziek alleen maar gegroeid. Jammer genoeg is Ol’ Blue Eyes niet meer onder ons. In 1998 overleed hij op 82-jarige leeftijd aan een hartaanval. Zijn laatste worden waren “I’m losing.” Ik vind het jammer dat Sinatra voor de meeste jongeren gewoon een naam is, niemand kent hem eigenlijk als zanger. Jongeren zouden eens moeten luisteren naar Frank Sinatra, want hij is een icoon in de muziekgeschiedenis, meer dan alleen een naam.

 “I’m not one of those complicated, mixed-up cats. I’m not looking for the secret to life… I just go on from day to day, taking what comes.”

 – Frank Sinatra