Leven

Een pleidooi voor de comeback van MSN

20-03-2014 15:07

Als nineties kid heb ik nog altijd warme gevoelens voor MSN, de chatdienst van Microsoft. Mijn hele jeugd had ik “Hoi, hoestie? Nwtv?”-gesprekken met mijn gehele contactenbestand. Het was gratis, eenvoudig, iedereen had het en men kon er van alles mee. Msn’en werd een werkwoord, iedereen deed het, maar toen, plots ineens, raakte MSN uit de mode. Chatman en Alice waren de enige contacten die nog online waren van al mijn honderden vrienden. In 2012 besloot Microsoft de chatdienst uit de lucht te halen, wat een jaar later tot mijn grote spijt daadwerkelijk gebeurde.

‘ – Chiemmm (H) schildpadden zijn my life <3 xP zegt:

WhatsApp en Skype namen het gat in de markt over dat MSN achterliet. Die diensten waren immers ook gratis en tevens was WhatsApp een gratis mobiele dienst, en daarmee een goede vervanger voor de sms (ik bewaar overigens geen nostalgische herinneringen aan sms). Niemand die msn mistte.

Vorige maand was daar plots de val van WhatsApp. Het bedrijfje, gerund door een stel Oekraïners, werd overgenomen door grootmacht Facebook. Iedereen sprak zijn schande uit: wat zou er nu met onze privacy gebeuren? Facebook zou onze persoonlijke gegevens verkopen! Alsof WhatsApp dat zelf wellicht al niet deed.

‘ – Chiemmm (H) schildpadden zijn my life <3 xP zegt:

Toch was het hek van de dam en zochten velen hun toevlucht in Telegram, de Russische equivalent van WhatsApp, of andere soortgelijke diensten die eigenlijk precies hetzelfde zijn. Allen hetzelfde, dus allen dezelfde nadelen. Zo zijn ze niet beschikbaar op én een smartphone én een computer en allen vrij basic. Je kan enkel teksten, foto’s en video’s verzenden, dus geen toffe winks, buzzers en zelfgemaakte emoticons.

Daarom zou Microsoft juist nú MSN opnieuw in de markt moeten zetten. MSN heeft alles wat WhatsApp niet heeft. Daarnaast koesteren velen warme gevoelens voor de chatdienst en hebben daarnaast een lichte afkeer jegens WhatsApp gekregen. Door MSN ook op smartphones beschikbaar te stellen, kan het wat vele diensten niet kunnen: op elk apparaat een gesprek voortzetten. Nu is alleen Facebook Chat daar geschikt voor, maar niet écht populair.

‘ – Chiemmm (H) schildpadden zijn my life <3 xP zegt:

Microsoft heeft in 2011 Skype overgenomen als vervanger voor MSN, maar die dienst staat vooral bekend om haar videochats. Als een vriend aan mij vraagt of ik op Skype kom, dan is dat om te beeldbellen, en niet om tekstueel te chatten. Skype is een leuk dingetje, maar niet als chatdienst die men overal voor gebruikt. Als Microsoft haar dominante positie in de chatindustrie wil heroveren, zal het WhatsApp van de almachtige – maar fragiele – troon moeten zien te stoten. Dat lukt niet met Skype.

En oké, oké, ook met MSN is vast en zeker uw privacy niet gegarandeerd, maar dat is bij geen enkele gratis dienst bereikbaar. Gratis en privacy is een combinatie die niet werkt. Sowieso is het naïef om te denken dat het überhaupt nog mogelijk is om privacy te hebben in een online wereld.

Ik ben er van overtuigd dat men de comeback van MSN met een warm hart zal ontvangen. Lekker msn’en, op elk apparaat, overal. Microsoft, ik zeg doen! Ik zal jullie net zo lang buzzeren tot mijn plan werkelijkheid wordt.

‘ – Chiemmm (H) schildpadden zijn my life <3 xP heeft je een buzzer gestuurd!

 Illustratie: Alan Turing