Kunst

Fototips #1: Een lesje portretfotografie

20-03-2014 17:01

Poging #1 educatieve blogpost fotografie: “… en dan dit, maar ook dat, en dan kun je misschien zus en zo, maar wat wilde ik nou zeggen?” Als het om fotografie tips gaat, kan ik zodra ik het wil opschrijven niet meer to the point komen. Ik ben een verstikkende waterval aan tips, overige opties, kantnotities en willekeurige verhalen over mooi weer (niet eens geheel irrelevant, maar toch). Toch ga ik het eens proberen, en wel tips om mooie portretten te maken. Portretfotografie, let’s go!

Licht

Bij elk fotografisch portret, is het belangrijkste aspect net als bij natuurlijk elke andere soort foto, de belichting. En in mijn geval vaak met name hoe gebruik gemaakt wordt van natuurlijk licht. Dat kan best een opgave zijn, omdat er alleen al heel veel verschillende soorten zonlicht zijn. Vaak is hard zonlicht moeilijk om mee te werken, de harde schaduwen zijn alleen flatterend op onmogelijk knappe supermodellen, dus wellicht niet altijd aan te raden.

Zelf ben ik vaak wel fan van licht op een zonnige dag, waarbij ik mijn model in de schaduw zet of juist gebruik maak van tegenlicht. Als je model in de schaduw staat, maar het wel een zonnige dag is, reflecteert alles om je heen genoeg (maar zacht!) licht op het gezicht. Kijk wel uit met gras, dat reflecteert groen… Niet heel sexy.

Behalve zonlicht, kun je ook eens creatief gebruik maken van ander aanwezig licht, bijvoorbeeld zoals ik gedaan heb op de foto rechts, bij een donkere parkeergarage.

Een extra mogelijkheid, vooral erg handig bij tegenlicht, is om een reflectiescherm te gebruiken waarmee je het zonlicht reflecteert op je model om de schaduwen wat in te vullen. Dit zorgt ook meteen voor een mooie ronde catchlight in de ogen van je model.

Pose en expressie

Poseren is voor je model, als hij of zij er geen ervaring mee heeft, het moeilijkste en vervelendste dat er op dat moment bestaat. In het begin zal het hoe dan ook superongemakkelijk zijn. Wat ik graag doe, is in elk geval de tijd nemen. In die tijd leg ik terwijl ik hier en daar al wat fotografeer uit hoe ik te werk ga en hoe ik zal aansturen. In principe mag mijn model alles doen, behalve zich verontschuldigen voor het goed doen van haar of kleding, of het afgeleid zijn door een hardloper die langskomt. Dat zijn juist de momenten die ik wil zien! Dan is mijn model mij en mijn enorme Canon-toeter vergeten, en heb ik een natuurlijk en spontaan moment te pakken.

De hele workshop van Sabine lezen? Klik verder naar haar website. Sabine Metz is fotografe. Op de hoogte blijven van haar werk? Like haar op Facebook of volg haar op Twitter.

Beeld: Shutterstock