Geert Wilders, de impotente macho

21-03-2014 11:41

Voor een partij als de PVV en in het bijzonder Wilders is een vergelijking met de macho alles behalve terecht. Maar onze macho is impotent en desalniettemin gevaarlijk. Hij weet sommigen te imponeren, te beïnvloeden en te sturen, hij weet ook te provoceren en te misleiden. Media lusten er pap van en schenken hem volle aandacht waardoor hij de gemoederen bezig houdt. Hij is immers impotent en dat weet hij goed te verbergen. Wat hij doet om zijn impotentie te verbergen, zijn machtslust te bevredigen, is een clubje eensgezinden, profiteurs, meelopers en en andere aanhangers tot groepsverkrachting aan te zetten. 

Een gevaarlijke man

De zwakte van Wilders gaat schuil achter de ophef die hij iedere keer succesvol laat ontstaat door zijn uitspraken, de daarop volgende media-aandacht en de gewonnen stemmen. Wilders, een gevaarlijke man niet bekwaam genoeg om de problemen in het land aan te pakken (Den Haag en Almere meegerekend). Niet bekwam genoeg om voor daling van criminaliteit, werkloosheid en schooluitval onder allochtonen te zorgen, structurele oplossingen te bieden of het land vooruit te helpen. Wilders vindt zijn toevlucht in het roepen van racistische leuzen. (Overigens, met zijn inhoudsloze beloftes en uitspraken scoort hij ook hoog).

Met ‘minder Marokkanen naar Nederland’, zoals hij het beweert, zijn de huidige problemen niet opgelost en de onwetendheid van kiezer wordt schandelijk misbruikt. De Marokkanen die Wilders bedoelt zijn nog niet in Nederland aangekomen, maar hij zaait alvast haat jegens deze nog niet gearriveerden en daarmee indirect tegen Marokkanen die in ons land wonen. Hij creëert een oplossing voor een probleem dat nog niet bestaat. Sterker nog, omdat hij niet in staat is m de huidige problemen aan te pakken zorgt hij voor botsing en verdeling tussen bevolkingsgroepen.

Vrijheid van meningsuiting

In een democratische samenleving als onze is het bestaan van een partij als de PVV bij de wet niet verboden en onder het mom van de vrijheid van meningsuiting kan iedere (beladen) uitspraak worden gerechtvaardigd en beschermd. Om te willen pleiten voor een verbod op de PVV moet op zijn minst serieus overwogen worden hoe deze partij onze samenleving met zijn racistische uitingen, die met de dag enger worden, bedreigt. HMaar misschien is dat teveel gevraagd, onterecht of onmogelijk.

Hoe bedreigend voor onze samenleving is het om en tijdens een bijeenkomst eensgezind om minder Marokkanen te roepen? 

Democratische beginselen in het geding

De grenzen van de vrijheid van meningsuiting bepalen wij zelf, samen, als samenleving. Met ons ‘bewust zijn’ en ‘waakzaamheid’. Mede dankzij racistische leuzen zijn er mensen aan de macht gekomen en hebben ons niets anders dan enkel de verwoesting van levens, oorlogen en vernietiging van de mensheid en een wijze historische les gebracht. De les die de geschiedenis ons leert, moeten we nooit en te nimmer vergeten, opdat we niet tot herhaling gedoemd zijn. Vandaag is het misschien bij de bijeenkomst van de partij, morgen is het in het hele land dat zulke angstaanjagende leuzen klinken.

Met het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen en het doen van loze (verkiezing)beloftes zonder structurele oplossingen wint de PVV aan macht. Het is de hoogste tijd dat we met zijn allen alerter worden en actiever optreden. Door de uitspraken van Wilders zijn democratische beginselen in het geding en wordt de vrijheid van meningsuiting ongeremd misbruikt.

Haat en verdeling

In het machospel van Wilders is er geen verschil tussen Hans en Ingrid, Fatma en Mohammed, u en ik. Wij, als samenleving, worden door een impotente macho bedreigd die ons tegen elkaar opzet, haat en verdeling zaait. Als zijn clubje ons niet aanvalt zal de verdeling ons wel uiteen drijven en verzwakken. Het begin van het einde.

Wij mogen onze ogen niet sluiten voor het gevaar dat in onze samenleving loert. Als de PVV ooit aan de macht komt is de criminaliteit onder allochtone jongeren onze minste zorg.

Solmaz Mahmoudi is politicoloog.