Media & TV

Wie is de Mol?: de ontknoping

21-03-2014 12:01

Het plekje op de bank waar vorige week bijna drie miljoen Nederlanders in spanning zaten, werd gisteren opnieuw ingenomen. Vanaf het puntje van de zitting, was het tijd voor de aflevering waar trouwe Wie is de Mol?-kijkers de afgelopen weken naar toe hebben geleefd. Theorieën worden bevestigd of verworpen, hints worden ontrafeld, maar belangrijker nog, de mol wordt ontmaskerd. Na weken speculeren zijn deze drie miljoen mensen het voor het eerst met elkaar eens. Er is namelijk maar één mol en dit jaar was het er eentje die iedereen voor de gek heeft weten te houden. De kandidaten hebben haar in het hart gesloten en zelfs haar vriendinnen beschuldigde haar ervan een persoonlijkheidsstoornis te hebben als zij hét was. Dan ben je toch een goede mol.

Terwijl Twitter ongeveer ontploft van enthousiasme over de ontrafeling van Susan, kun je je ook afvragen waarom we met z’n allen nog steeds zo dol zijn op deze show. Is het de spanning van het mysterie, met veel te moeilijke hints die geen kijker ooit oppikt? Is het de jeugdigheid van de kandidaten die weer even boven komt tijdens het spelen van het spel? Is het omdat het simpelweg ontzettend knap is dat het ieder jaar weer lukt om het geheim van de mol tot op de laatste aflevering te bewaren?

Vriendelijkste-vrouw-van-Nederland-act

Als je het mij vraagt, ligt het dit jaar in ieder geval niet aan de saamhorigheid van de groep. Nu alle kandidaten weer om tafel zaten was het toch nog eens duidelijk te zien hoe onhandig deze groep wel niet was. Een groep vol persoonlijkheden die enerzijds totaal niet bij elkaar leken te passen en anderzijds allemaal de zelfde weg in leken te slaan. Niet alleen was het een groep vol met fanatieke spelers die het liefst zelf allemaal hun eigen mollenspelletje speelde, zoals bijvoorbeeld Tygo, Sofie en Jennifer. Ook was het een groep vol ego’s die het liefst hun eigen weg wilde bewandelen zoals Jan Willem en Aaf. Maar ook een groep vol blindstaarders die Susan de finale gunde en nergens gevaar zagen zoals Freek en Daphne. Dan zou je bijna nog vergeten dat de groep ooit uit tien mensen bestond, aangevuld met Maurice en Owen.

Het kan zijn dat Susan een goede mol was, of de groep te veel met zichzelf bezig was om haar op te merken. In ieder geval mochten we eindelijk meekijken met haar slinkse trucs. Het waren er veel en eigenlijk ook wel erg veel goede. Hoewel Susan stuk voor stuk iedere kandidaat met zijn neus in haar mollenstreken duwde, was er maar een die door deze vriendelijkste-vrouw-van-Nederland-act heen kon kijken, en dat was Sofie. Vorige week al hadden we aan de pretoogjes van dit kleine meisje kunnen zien dat zij zichzelf een kleine 17.000 euro rijker rekende toen bleek dat Freek niet de mol was. Hoewel de fanatiekeling zelf weinig buit heeft binnengebracht, mag zij de bij elkaar geharkte schat nu innen. Het liegen en bedriegen van deze meid heeft haar dus toch iets opgeleverd. Het zal in ieder geval geen populariteit bij de kijker zijn.

Oscar of een persoonlijkheidsstoornis

Ondanks alles was het toch weer een mooi seizoen. Waaraan het ligt? Ik durf het niet te zeggen, maar ook mij heeft het weer tien weken lang bezig gehouden. Tien weken van speculeren, want veel van die weken heb ik het ook bij het verkeerde eind gehad. Toch zat ik de laatste paar wel op de juiste mol. Of ze nou een Oscar verdient of een persoonlijkheidsstoornis heeft, het is Susan gelukt om mij wekenlang in spanning te houden, net als die drie miljoen andere kijkers. Nu is het weer een jaar wachten voor we ons opnieuw kunnen laten meeslepen door dit spannende spel.