Politiek

Frankrijk kiest voor Front National

24-03-2014 08:55

President François Hollande lijkt bij de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk te worden afgerekend op het falen van zijn beleid om de werkloosheid in zijn land terug te dringen. Zijn Parti Socialiste kreeg volgens de eerste peilingen ‘slechts’ 43 procent van de stemmen tijdens de eerste verkiezingsronde.

Voorlopig heeft de conservatieve oppositie in Frankrijk de meeste stemmen behaald; zo’n 48 procent.

Front National

Het radicaal nationalistische Front National (FN) van Marine Le Pen scoorde ongeveer 7 procent van de stemmen. Dat lijkt weinig, maar omdat die partij in slechts 596 van de ongeveer 36.000 gemeenten meedoet, wordt FN gezien als de grote winnaar van de verkiezingen. “Het Front National is een grote speler geworden”, reageerde Le Pen verheugd.

Peilingen geven aan dat het bestuur van een aantal steden na komende zondag in handen kan vallen van het FN. “Ik vraag iedereen die de democratie en Frankrijk een warm hart toedraagt, ervoor te zorgen dat ze nergens aan de macht komen”, deed de spocialitische prmeier Ayrault een oproep om de groei van het FN te stagneren

Opkomst

Niet alleen leden de socialisten gevoelige verliezen, ook de opkomst was teleurstellend. Naar verwachting trok slechts 65 procent van de potentiële kiezers naar de stembureaus.

ANP