Ondernemen & zzp

NRC-ondernemingsraad niet geïnformeerd over verkoopplannen krant

24-03-2014 15:55

Het bericht dat grootaandeelhouder Egeria NRC Handelsblad wil verkopen heeft bij de ondernemingsraad van het mediabedrijf tot verbazing geleid. “We zijn niet geïnformeerd”, zegt Hubert Smeets, voorzitter van de ondernemingsraad, tegen ThePostOnline. “Dat we niet op de hoogte zijn gesteld zijn mag je ‘opmerkelijk’ noemen. Dat is toch een wettelijke plicht. Dat is niet zoiets als goede bedoelingen”, zegt Smeets.

Vanmiddag kwam het bericht naar buiten dat Egeria krantenconsortium Lux Media, waar NRC Handelsblad, NRC.nl en NRC Next toe behoren, in de etalage zet. Insiders in de markt laten weten dat Lux Media polsende gesprekken heeft gevoerd met goededoelenreus NovaMedia. Ook de naam van Vereniging Veronica werd enkele weken geleden al eens genoemd in verband met de overname.

Beide partijen zouden een consortium vormen en gezamenlijk willen bieden. “Daar weet ik niets van”, zegt Smeets. 

‘Nog geen beslissing’

Media-ondernemer Derk Sauer, minderheidsaandeelhouder in NRC, laat in een sms aan ThePostOnline weten ‘niet te weten met wie Egeria praat’. “Ik wacht rustig af en heb geen enkele beslissing genomen”.

Het verhaal dat Sauer zijn belang wil overdoen aan NovaMedia, het bedrijf dat onlangs Sauers belang overnam in uitgeverij Nieuw Amsterdam, spreekt de minderheidsaandeelhouder tegen. “Weet ik niets van.”

‘Te hoge prijs’

Insiders laten op achtergrondbasis weten dat Egeria-onderhandelaar Peter Visser een ‘veel te hoge prijs’ vraagt voor NRC Media. Visser zou 150 miljoen euro hebben geëist, een bedrag dat ruim twee keer boven de aanschafprijs ligt. Egeria kocht NRC in 2010 van de Belgische Persgroep voor 70 miljoen euro.

Adformatie meldt dat ook een geïnteresseerde Duitse partij schrok van de vraagprijs. Inmiddels zou die zijn gezakt tot 118 miljoen euro. Nog steeds veel te hoog, menen marktkenners.

De marktvorsers menen dat het krantenconcern niet meer waard is dan tussen 50 en 60 miljoen euro. Vorig keerden aandeelhouders tot ongenoegen van de ondernemingsraad 12,5 miljoen euro dividend uit.

Peter Visser reageerde vanmiddag niet op telefoontjes. Vereniging Veronica laat bij monde van voorzitter Yoeri Albrecht weten ‘geen commentaar’ te geven.