Weten & Tech

Nederland niet echt gelukkig volgens Instagram

25-03-2014 09:08

In het kader van The International Day of Happiness deed het bedrijf Jetpac onderzoek naar de gelukkigste landen ter wereld. Klopt, dat onderzoek wordt vaker gedaan. Maar Jetpac deed het nét even op een andere manier. Ze hebben de lach van mensen op Instagramfoto’s opgemeten.

En daar komt een bijzondere conclusie uit. Waar de Economic Cooperation and Development een klein jaar geleden bekend maakte dat Nederland op de achtste plaats van gelukkige landen staat, doen we dat op Instagram toch even een stukje slechter. Daar eindigt Nederland op plaats 82.

Interessante verschuiving

De Instagram-top 10 is sowieso opvallend verschillend van de economische top 10. Als het om economische omstandigheden en verhoudingen gaat, staan Australië, Zweden en Canada in de top 3. Terwijl Brazilië, Nicaragua en Honduras een stuk gelukkiger zijn als het gaat om de lach op hun foto’s. Bijna de hele top 10 wordt geregeerd door Zuid-Amerika. Alleen de nummer 8 is een uitzondering, die plek is voor de Filipijnen.

Het onderzoek is op een bijzondere manier gedaan. De lach van mensen op miljoenen foto’s is geanalyseerd door Jetpac. Volgens het bedrijf de meest directe manier om het geluk van mensen te meten. Ze hebben de vorm en grootte van de lach op de foto’s gemeten. Een kleine glimlach scoort natuurlijk veel minder hoog dan een brede glimlach.

Ook komt het bedrijf tot de conclusie dat lachen op foto’s een culturele norm betreft. Kortom? Meer lachen op Instagramplaatjes.