Media & TV

De mediageilheid van ‘Twitter-Frans’ Timmermans

26-03-2014 09:51

De harde, Haagse politieke plassertjes kunnen weer terug naar hun minimale afmeting. The Beast is vertrokken. De zee- en frituurlucht neemt weer bezit van Noordwijk, de winkels gaan weer open.

Wie vandaag echt een dip heeft is Twitter-Frans Timmermans, onze blije minister van Buitenlandse Zaken. Ik vermoed dat ie een dagje afwezig is in Den Haag. Lekker thuis, bij moeders op de bank, plakboekje aanleggen van alle berichten waar hij in voorkomt. Daarna nog een apart fotobestandje, met natuurlijk de leukste op nummer één. Fransje poserend voor The Beast. Mocht even van Barack. Is toch even “gezellig?” Kan zo’n onbeduidende, Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken weer jaren op teren.

Trots op opa

Kleinkinderen trots op opa, die jammer genoeg vóór de top alle kledingadviezen in de wind heeft geslagen. Kijkt u maar eens terug. De gortpens drukt vervaarlijk tegen het tweede knoopje van het jasje. Moet je van tevoren toch beter over nadenken als je zo mediageil bent. Het oog wil ook wat op tv.

Ons betrouwbare, nationale NOS-Journaal is ook van de “gezelligheid” op dinsdagavond. Terwijl je een stevige analyse verwacht van de nucleaire top met duiding, gaat het over “pure Hollandpromotie”, “het toekomstige profijt voor Nederland” en “de koppen in de New York Times, The Times en de Süddeutsche Zeitung”. Obama voor de Nachtwacht. Vele malen belangrijker dan een mogelijke nucleaire dreiging, waar ook in de wereld. Ook een prominent item in het NOS-Journaal, hoe moet je met zestig mensen op de foto na zo’n top. Want, legt Annechien geduldig aan ons uit, “met vijf personen is dat al lastig”.

Stem des volks

En natuurlijk het geijkte rondje op straat in Noordwijk. “Voxpop” noemen we dat in het métier, de stem des volks. Valt ook in de categorie “gezelligheid”, zoals alle berichtgeving over de top de afgelopen dagen. De vraag is natuurlijk hoe je vanuit je eigen dorp of vanaf het strand tegen zo’n beest op straat aankijkt. Wat doet dat me je? “Ik word er niet heet of koud van” maar toch ook “Once in a lifetime” dat je zoiets mag meemaken. O, ja, de kaasboer heeft wel goed geboerd maar de haringkar niet. “Ik denk dat ze meer van sushi houden”, analyseert de visverkoper zijn magere omzet haarscherp.

Eén gewone, verstandige mevrouw vat het voor ons samen. “De top kost idioot veel geld en de middenstand hier wordt zwaar getroffen. Op geen enkele manier worden de winkeliers gecompenseerd.” Eigenlijk ging de top twee dagen lang over de Russische pressie op de Oekraïne. Aan de oostgrens staan 30.000 troepen paraat maar onze Twitter-Frans stelde me gelukkig gerust in Nieuwsuur. Zo’n vaart zal het niet lopen, terwijl Obama daar zelf toch echt andere ideeën over heeft en zich ernstig zorgen maakt.

Twee minuten roem

Timmermans kreeg van de redactie van Nieuwsuur nog meer minuten van “fame”, want er was een speciaal filmpje voor en over hem gemaakt. Leuke mix van de twitterberichten van de ijdeltuit met de beelden van de plekken waar hij floreerde. Gewoon, een “gezellig” filmpje, eveneens voor het archief thuis, de kleinkinderen en voor een mogelijk toekomstig optreden in het bejaardentehuis.

Nog even op een rijtje. Den Haag liet het stadhuis verbouwen voor 28 miljoen euro. 1 miljoen voor een “glazen borreldak” boven de binnenplaats van het gemeentemuseum. Wij, Nederland, u en ik, hebben bovendien allemaal bijgedragen aan nog eens een potje van 24 miljoen, exclusief beveiliging. Tweeduizend van mijn collega’s, wereldwijd, liepen als een dwaas achter het circus aan, waar nauwelijks iemand was te interviewen. Laat staan tijd was voor een echte, zinnige vraag.

De slotverklaring werd als een puur succes verkocht onder het gesnor van honderden camera’s. Vanaf nu mag iedereen bij elkaar in de nucleaire keuken kijken, met “slechts” een paar dissidenten. Wie? Ach, Rusland, China, Zuid-Afrika, India en Pakistan doen niet mee. Het laatste land als de belangrijkste kweekvijver van het internationale terrorisme. Voor Twitter-Frans geen probleem. “Je moet naar de landen kijken die wél getekend hebben. Uniek in de geschiedenis”.

De Top was Top. Niet doorvragen, hou ik niet van, Twan.