Binnenland

Gemeente Den Bosch smeet 700 miljoen euro over balk

26-03-2014 08:43

De gemeente Den Bosch heeft de 700 miljoen euro die het verdiende met de verkoop van aandelen in nutsbedrijven met een regenteske zwier over de balk gesmeten. De dankzij energierekening betalende burgers verdiende miljoenen gingen op aan megalomane en falende vastgoedprojecten. Dit meldt Omroep Brabant op basis van een onderzoek door De Onderzoeksredactie.

Den Bosch liet van de energiemiljoenen onder andere een nieuw stadskantoor met ‘volautomatische parkeergarage’ bouwen. Kosten: 250 miljoen euro.

Gymzaal

Voor de bouw van dit stadskantoor moest een gymzaal worden afgebroken waardoor kinderen van scholen in de binnenstad moesten uitwijken naar verder gelegen gymzalen.

De ‘volautomatiche parkeergarage’ bleek niet te functioneren. Het kostte enkele miljoenen meer om alles om te bouwen naar een gewone prkeergarage.

Kunstencentrum

Verder werd 110 miljoen euro besteed aan de bouw van een nieuw kantoorpand voor gemeente-ambtenaren.

Uiteraard werden ook vele miljoenen gestoken in een prestigieus kunstencentrum. Het bestaande kunstencentrum De Muzerije werd voor maarliefst 13 miljoen euro verbouwd. Resultaat: lesgelden voor cursisten moesten worden verdubbeld, waardoor niemand nog is geïnteresseerd in dit doorgaans leegstaande pand.

Burgers

Volgens berekeningen van Omroep Brabant had de gemeente de 700 miljoen ook kunnen gebruiken om de lasten van burgers te verlichten: twintig jaar lang hadden Bossche burgers geheel woonbelastingvrij kunnen wonen.