Bizarre feestjes en orgies in Spies & Glistrup

27-03-2014 13:23

Voor het oog van de ongelovige feestgangers opent hij de kooi van de onrustig snuivende gorilla. Hij stapt naar binnen, gooit met een groots gebaar zijn bontjas open, toont de verbouwereerde gorilla zijn erectie en voedt hem een handje cashewnootjes. Dan stapt hij weer naar buiten. ‘Zo moet je Spies Rejser runnen’, drukt hij zijn advocaat en adviseur op het hart. Spies & Glistrup is het relaas van één van de meest absurde vriendschappen uit de recente Deense geschiedenis: die tussen de libertijnse Mogens Glistrup (Nicolas Bro) en hedonistische Simon Spies (Pilou Asbæk, Kapringen).

In de jaren ’60 bezit Spies als excentriek doch gerespecteerd zakenman een reisbureau. Samen met de overambitieuze advocaat Glistrup besluit hij zijn imperium flink uit te breiden door onder meer op slinkse wijze een vliegtuigmaatschappij in te lijven. Vanaf dat moment gaat het hen voor de wind: Spies Rejser groeit uit tot de grootste pakketreizenaanbieder van Denemarken en de twee verdienen bakken met geld. Terwijl Glistrup ingewikkelde constructies met dochterbedrijven opzet om de belasting te ontduiken, houdt Spies de pers bezig met zijn bizarre feestjes en orgies.

Maar dan slaat bij Spies de verveling toe en die moet worden bestreden. Met drugs en nog meer seks. Hij laat zijn baard staan, gaat gewaden dragen en ontwikkelt curieuze theorieën over het belang van de al dan niet symbolische penis. In rap tempo verwordt hij tot een kruising tussen Jezus en Bhagwan Sri Rajneesh. Intussen wordt het geld en de daarbij komende macht een steeds grotere obsessie voor Glistrup. Denemarken veroveren, dat is het plan. En daarna de wereld. Dat er een val moet volgen op die hoogmoed, lijkt evident.

Lees verder op FilmpjeKijken.com >>>