Politiek

Schokkend: meerderheid Nederlanders kent artikel 1 Grondwet niet

27-03-2014 17:29

Artikel 1 van de Nederlandse Grondwet, het gelijkheidsbeginsel en discriminatieverbod, is bij een meerderheid van de mensen niet bekend. Op de vraag of mensen weten wat er in dit artikel staat, geeft 48 procent een bevestigend antwoord. Maar als zij vervolgens een lijstje krijgen voorgelegd met zes mogelijkheden (allen Grondwetsartikelen), blijkt een kwart (23 procent) toch voorbij te gaan aan het eerste artikel. Ruim een derde van alle mensen (37 procent) zegt te weten wat artikel 1 inhoudt en geeft ook daadwerkelijk het goede antwoord. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag

Zaterdag bestaat de Grondwet precies 200 jaar. In dat kader daagde het National Comité 200 jaar Koninkrijk mensen uit om een nieuw artikel voor de Grondwet te schrijven. EenVandaag legde drie voorstellen voor nieuwe artikelen voor aan het Opiniepanel. Voor twee van de voorstellen is een meerderheid te vinden, namelijk voor het opnemen van rechten voor dieren (56 procent) en het beschermen van klokkenluiders (84 procent). Voor het invoeren van een burger-eed, waarin zij beloven de Grondwet te zullen respecteren en de plichten van het Nederlanderschap trouw te zullen vervullen, is geen meerderheid (30 procent). 

Andere resultaten van het onderzoek: 

  • Vier op de tien (40 procent) vinden dat majesteitsschennis opgeheven moet worden; de meerderheid (53 procent) vindt van niet. 
  • Ruim een derde (38 procent) vindt dat de Eerste Kamer afgeschaft moet worden; 50 procent vindt van niet. 
  • Een derde (31 procent) vindt vrijheid van meningsuiting zo belangrijk dat mensen zelfs discriminerende opmerkingen mogen maken; 63 procent vindt van niet.
  • Ruim een kwart (28 procent) vindt dat de doodstraf weer ingevoerd zou  moeten worden; tweederde (66 procent) vindt van niet.