Nieuwe details over Titanic gevonden in brief

28-03-2014 10:07

De fascinatie van de Amerikaanse Mike Delgado voor de Titanic heeft tot nieuwe inzichten rondom de nacht dat het schip zonk geleidt. Op een veiling kocht hij een Franse brief die Rose Amelie Icard aan de dochter van een andere overlevende van de ramp in 1912. De brief verscheen 20 maart op Reddit toen Delgado hulp vroeg de brief te vertalen.

De brief dateert van 8 augustus 1955, 43 jaar na het zinken van het megaschip. Icard is waarschijnlijk de laatste Franse overlevende geweest. Ze was mee met de rijke mevrouw George Nelson Stone, de weduwe van een prominent van Cincinnati Bell Telephone Company. In de brief beschrijft Icard de nacht dat het schip zonk.

Gedetailleerd beschreven

In de brief van 10 pagina’s staat gedetailleerd beschreven wat Icard heeft meegemaakt. “Vlakbij me stond een knap ouder stel, meneer en mevrouw Straus, eigenaren van de winkel Macy’s in New York. Zij weigerde in de boot te stappen nadat ze haar hulp had geholpen. Ze sloeg haar armen om de nek van haar man en zei ‘We zijn 50 jaar getrouwd geweest, we hebben elkaar nooit verlaten, ik wil met jou sterven.'”

Ook het moment dat het schip zinkt bezorgt kippenvel: “Opeens was het donker, was er afgrijselijk geschreeuw en gegil tussen al het gekraak van de boot. Dat was het. Soms, 43 jaar later, droom ik nog steeds over de ramp.” In de tien pagina’s beschrijft Icard de nacht op een levendige manier. De hele brief in het Frans staat hier, de vertaalde Engelse versie hier.

De Titanic voer in 1912 van Londen naar Amerika maar raakte een ijsberg. Het schip dat onzinkbaar zou zijn ging ten onder. Ruim 1500 verdronken of bevroren.