Binnenland

Activisten naar rechter om vervolging juweliersvrouw te eisen

30-03-2014 14:04

De Bond van Wetsovertreders (BWO) stapt naar de rechter als het Openbaar Ministerie de vrouw van de juwelier in Deurne niet vervolgt na het schietincident waardoor twee doden vielen. De BWO vindt dat dat ze belanghebbende is en stapt om die reden naar het gerechtshof in Den Bosch als het OM bij zijn besluit blijft. 

De BWO is kwaad omdat hoofofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen al na 24 uur liet weten dat de kans op (verdere) vervolging van de vrouw nihil is. De bond vindt dat “erg onzorgvuldig” omdat het onderzoek nog niet is afgerond.

Zaterdag zei de hoofdofficier dat het echtpaar bij de overval uit zelfverdediging heeft gehandeld. “Dat betekent dat een rechter een beroep op noodweer hoogstwaarschijnlijk zal honoreren”, zei hij.

De BWO zegt de indruk te hebben dat het schietincident het gevolg is van uitspraken van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) in 2012. Die zei toen dat een eventueel overlijden van een inbreker “een beroepsrisico” is.

“Het moet duidelijk zijn dat je niet voor eigen rechtertje moet spelen en dat je criminaliteit niet met criminaliteit moet uitbannen”, zegt de BWO.

De bond heeft er geen moeite mee om de juweliersvrouw niet langer in voorlopige hechtenis te houden. “Deze vrouw heeft natuurlijk ook het een en ander meegemaakt en het opsluiten in een politiecel is natuurlijk niet aan de orde.”

Anp

Zaterdagavond werd er door, vooral Marokkaanse, jongeren gedemonstreerd op het Stadhuisplein in Eindhoven tegen de beslissing van het OM de juweliersvrouw niet te vervolgen. De demonstranten wilden ook duidelijk maken dat de juweliersvrouw ‘geen held’ is.