Xite

Deurne verbiedt demonstraties om dodelijke overval

31-03-2014 06:41

Het is voorlopig niet toegestaan om in Deurne te demonstreren. Ook geldt er een samenscholingsverbod. Aanleiding is de demonstratie zondagavond in Deurne. Enkele tientallen mensen betoogden tegen het juweliersechtpaar dat twee overvallers zou hebben doodgeschoten en tegen de aanpak door justitie. Zaterdag was er ook zo’n protest in Eindhoven.

“De openbare orde en veiligheid kan én mag niet in het geding komen. Op dit moment, in deze omstandigheden willen we de rust in Deurne met elkaar bewaren”, schrijft de gemeente zondagavond laat op haar website.

In de noodverordening stelt burgemeester Hilko Mak dat de demonstranten “de gemeente Deurne niet hebben verlaten”. Daarom is er ,,de komende uren en dagen” een risico dat er nieuwe protesten komen. In dat geval kunnen er tegendemonstraties komen van mensen die vinden dat het juweliersechtpaar juist heeft gehandeld door op de overvallers te schieten. Confrontaties tussen de groepen demonstranten kunnen leiden tot een ,,ernstige verstoring van de openbare orde”.

De burgemeester verbiedt het ook om “racistische, beledigende of aanstootgevende uitingen” te roepen of te laten zien.

Twee mannen probeerden vrijdag juwelier Goldies aan de Milhezerweg in Deurne te overvallen. Daarbij ontstond een worsteling. Er werd geschoten en de twee overvallers kwamen om het leven. Justitie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Zo is het niet duidelijk wie er heeft geschoten en met welk wapen. Een van de dode overvallers is een 20-jarige Marokkaans-Nederlandse man uit Eindhoven, de identiteit van de ander staat nog niet vast.