Buitenland

Oostenrijks racisme bedreiging voor rechtse EU-fractie

02-04-2014 16:47

Verbale racistische uitglijers van EU-lijsttrekker Andreas Mölzer van de Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ) zetten het gemeenschappelijk optrekken van rechtspopulistische partijen bij de Europese verkiezingen van mei op de tocht. De Oostenrijker kwam afgelopen week herhaaldelijk negatief in het nieuws met uitlatingen over zwarten en een vergelijking van de EU met nazi-Duitsland. Politiek gelijkgestemden in Zweden zijn er in ieder geval niet blij mee en eisten excuses. 

Vooral de uitspraak dat Brussel door immigratie in een “negerconglomeraat” dreigt te veranderen, zette veel kwaad bloed. De stelling dat er meer regeldruk is in de EU dan in nazi-Duitsland, schoot velen ook in het verkeerde keelgat.

“Niet te tolereren”, stelde fractievoorzitter Kent Ekeroth van de Zweden Democraten (SD) in dagblad Expressen. Hij eiste het terugtreden van Mölzer uit het bestuur van de Europese Vrijheidsalliantie EAF, het samenwerkingsverband van rechstpopulistische partijen waar ook de PVV van Geert Wilders deel van uitmaakt.

De uitspraken helpen het overleg om tot een gemeenschappelijke Europese fractie te komen in ieder geval niet, aldus Ekeroth, die ook zelf dreigde te stoppen bij de EAF.

Dinsdag verklaarde hij evenwel in de Oostenrijkse krant Standard er alle vertrouwen in te hebben “dat de FPÖ de zaak zo goed mogelijk oplost en ik wens ze alle goeds voor de verkiezingen.”

Een eerdere ruzie met de Deense zusterpartij van de SD maakt de vorming van een rechtse Europese fractie er ook al niet makkelijker op. Om een dergelijk verband op te kunnen richten zijn minstens 25 Europarlementariërs nodig uit ten minste zeven Europese lidstaten.

De opmars van rechts in Europa zou voldoende zetels moeten opleveren maar of de partijen ook daadwerkelijk kunnen gaan samenwerken, blijft dus nog maar de vraag.

Nieuwe onthullingen van woensdag dat Mölzer achter een uitermate racistisch artikel uit 2012 over de zwarte Oostenrijkse voetballer David Alaba steekt, doet zijn zaak ook al geen goed. Het bracht de krant Wiener Zeitung er woensdag in ieder geval toe te koppen: ‘Het gevaar voor rechts in Europa heeft een naam – Mölzer‘.

Anp