Uit het geheime dagboek van Leonie: champagne

02-04-2014 18:04

Tijdens mijn wijnstudie gingen we met alle wijnpro’s in spe naar de Champagnestreek om alles te leren over deze wereldberoemde mousserende godendrank. Tussen de serieuze studie gerelateerde gesprekken door werd er echter ook al snel gepraat over het feit dat champagne bekendstaat als afrodisiacum. Én wat voor effect dat op ons zal hebben tijdens deze week champagne drinken. Correctie: proeven! Je begrijpt: we hadden er allemaal super veel zin in.

Champagne staat namelijk aan de top van de zinnen prikkelende dranken en dan met name om seksuele lust op te wekken… De Fransen weten het al lang, tijdens de Belle Epoque begin vorige eeuw vloeide bij de extravagante feesten de champagne rijkelijk. Zonder champagne geen liefde. Er is geen wijn ter wereld zo’n groot marketing succes als champagne: je denkt direct aan klasse, luxe en genot…

Feitjes en weetjes

De informatie vliegt me om de oren. Zo is de streek Champagne het noordelijkste wijngebied van Frankrijk en na pakweg 4 à 5 uur rijden vanuit Nederland kwamen we uit in het glooiende groene gebied tussen de steden Reims en Epernay. Alleen als de druiven hier opgevoed zijn, de bruis op traditionele manier in de fles is ontwikkelt en deze minimaal 15 maanden in de koele kalkrijke kelders van het Champagnegebied door heeft gebracht, mag het champagne heten. In het hart van de champagne staan de duurste druiven ter wereld aangeplant en heeft de beroemde monnik, Dom Perignon, ooit als eerste de bekende mousse in de fles gecreëerd.

We bezoeken de beroemde Avenue de Champagne in Epernay, waar de grootste en mooiste Champagnehuizen naast elkaar staan. Na diverse rondleidingen in de beroemde kelders, want er is een heuse ondergrondse stad met kilometers lange gangen tussen de door Romeinen uitgehakte kalkrijke gangen, zien we al deze kostbare pareltjes heel rustig “sur lattes” rijpen. Tot het moment dat de rust voor de flessen ruwweg verstoord wordt en de “remuage” en “degorgement” plaatsvinden. Deze eeuwen oude technieken, ooit ontwikkeld aan de keukentafel van de weduwe Veuve Clicquot, zorgen ervoor dat het depot van gistcelletjes op een ingenieuze manier uit de fles verwijderd worden zonder dat de Champagne de fles verlaat.

Passie

Mijn oprechte interesse voor champagne ontstaat echter tijdens een bezoek aan een klein champagneboertje. Hij werkt compleet biodynamisch. De passie en aandacht waarmee hij en zijn familie de wijngaard verzorgen en hoe hij uitlegt hoe de balans tussen de micro-organismen zorgen voor uitstekende druiven en de uiteindelijke basis vormt voor uitmuntende champagne fascineert me. Ik blijf vragen stellen, tot lichte irritatie van mijn reisgenoten. Ik besluit los van de groep, die zichzelf al in Brasserie Flo te Reims verzamelt voor weer een exclusief champagnediner, deze biodynamische wijngaard te bestuderen.

Tijdens mijn zoektocht loop ik letterlijk de neef van het familie bedrijf tegen het lijf. Hij is juist bezig het “confusion sexuelle” systeem te checken, dit is een natuurlijk systeem tegen ongedierte, het biologische antwoord op het gebruik van bestrijdingsmiddelen en dan al een groot succes in de hele streek.

Ik excuseer me snel voor mijn onhandigheid tijdens de botsing en vraag of ik mee mag helpen. Hij stelt zich voor als François en knikt. Ik voel dat mijn wangen beginnen te gloeien.

Goddelijk lijf

Gelukkig loop ik achter hem. Geconcentreerd help ik mee de wijnstokken te checken en ondertussen vraag ik hem het hemd van het goddelijk lijf (over de werkwijze in de wijngaard natuurlijk). We eindigen bij een prachtig huis tussen de wijnstokken en als we tegenover elkaar stilstaan worden we als een magneet tot elkaar aangetrokken. François vraagt hoe lang ik nog kan blijven en ik vertel hem dat ik een diner heb in Brasserie Flo. Daarop antwoordt hij dat hij me voordat ik wegga iets bijzonders wilt laten proeven.

Hij draait de deur van de villa open, laat me voorgaan en stamelt nog iets onverstaanbaars in t Frans voordat de deur met een klap in het slot valt. Als ik mijn voet op de laatste tree naar boven wil zetten voel ik zijn adem in mijn nek, een rilling overvalt me.

Behendig voel ik zijn hand op mijn schouder en ik wil me net omdraaien als ik plotseling oog in oog sta met zijn tante, ik herken haar van de rondleiding vanmorgen. Vrolijk reikt ze me een glas champagne aan en vertelt de hele familie geschiedenis. Heel langzaam kom ik terug op aarde en mijn trillende handen omringen het glas godendrank stevig.

Afrodisiacum

Nu heb ik dus zojuist persoonlijk ontdekt waarom champagne bekend staat als afrodisiacum, ik ben officieel besmet geraakt en drink ondertussen mijn glas langzaam leeg…

Ik kijk op mijn horloge, het diner gaat bijna van start, ondertussen praat François gepassioneerd verder en hij legt me uit waarom hij de minder populaire Pinot Meunier druif juist zo fantastisch vindt en de meer gerespecteerde Pinot Noir en Chardonnay niet persé betere kwaliteit betekent voor de champagne. Deze Meunier druif is veel gemakkelijker in de wijngaard en geeft de champagne heerlijk levendig speels fruit en een zachte body. Als hij erover praat lichten zijn ogen op, er is duidelijk passie in het spel en mijn passie voor champagne is sinds de opwindende ontmoeting met François nooit meer over gegaan.

Tijdens de terugreis in de bus gaat het opnieuw over de beroemde reputatie van champagne als afrodisiacum. Of er iemand de lustopwekkende kant van champagne heeft ontdekt tijdens deze reis? Ik hou wijselijk mijn mond.

Beeld: Shutterstock