Recensie

10 redenen voor zinloos protest (waarmee u anderen kunt vervelen)

04-04-2014 13:30

Woensdagavond debatteerden een paar honderd mensen in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam over de documentaire Wij zijn het zat van Tegenlicht. De documentaire gaat over de politieke machteloosheid van burgers en de vraag waarom burgers wel boos zijn maar niet in actie komen.

Talloze boze, linkse en/of anarchistische burgers waren samengekomen. Iedereen was boos over iets anders. Iedereen wilde het woord. Iedereen schreeuwde door elkaar heen. Iedereen vond de politiek stom. Iedereen wees een andere schuldige aan. Niemand had een oplossing. Niemand luisterde naar elkaar. Iedereen wilde zichzelf horen praten.

Er was één echte overeenkomst. Iedereen wilde dat andere burgers meer in actie zouden komen. Iedereen keek naar de ander en niet naar zichzelf. Hieronder daarom een top tien waarom zij in actie willen komen maar dat nooit zullen doen. En altijd zullen blijven klagen.

Top 10

10 De democratie is niet meer wat het geweest is. Burgers gaan niet meer stemmen. Er zijn nog nooit zoveel mensen thuisgebleven als nu. De burger vertrouwt de politiek niet meer en er wordt niet meer naar burgers geluisterd. Heel erg inderdaad, dus kunt u een politieke partij beginnen die dit probleem oplost. Pauw en Witteman zijn ongetwijfeld zeer geïnteresseerd in uw originele ingevingen.

9 De Rijksoverheid heft belasting. Dat kost u geld en zo houdt u minder geld over voor uw hobby’s, vrouw, kinderen en vakantie. Dat is diefstal want dat geld staat op uw loonstrookje vermeld en dus is het van u. Heel erg inderdaad, want iedereen wil wel een extra zakcentje. Start de revolutie door bij de Belastingdienst een permanent Occupy-kamp op te zetten.

8 Consumenten kopen allerlei producten bij slechte bedrijven. Zo gaat Apple heel slecht om met zijn werknemers en verontreinigt het milieu. Heel erg inderdaad, dus als u zich hieraan stoort kunt u beginnen uw hele omgeving te overtuigen nooit meer inkopen te doen bij dit soort grote bedrijven. Als u daarin slaagt kunt u een verdere stap richting de revolutie te zetten.

7 Illegalen worden in Nederland onmenselijk behandeld omdat ze geen recht hebben op zorg en een uitkering. Er is ook geen noodopvang voor ze. Heel erg inderdaad, dus geef het goede voorbeeld door zelf een illegaal bij u thuis op te vangen als een teken van uw medemenselijkheid. Er zijn helaas nogal veel illegalen: neem er vijf in huis en laat ze nooit meer gaan.  

6 In Nederland bestaan voedselbanken en dat is een schande. De PvdA moet dit op de kortst mogelijke termijn oplossen. Het is een schande dat de PvdA dat niet doet. Heel erg inderdaad, dus richt uw huis in als gaarkeuken en nodig dagelijks alle minima uit uw wijk uit voor een gratis duurzame maaltijd. Zo kunt u de periode overbruggen waarin de PvdA niet naar u luistert.

5 Mark Rutte geeft bij bezoeken in het land veel mensen op straat een hand. Hij blijkt echter niet bereid om naar ieders problemen te luisteren. Mark Rutte is een onmens omdat hij vindt dat hij belangrijkere dingen te doen heeft dan naar uw individuele zorgen te luisteren. Heel erg inderdaad, dat er burgers als u zijn die geen flauw benul hebben wat een minister-president doet.

4 Bij publieke debatten komen sommige mensen meer aan het woord dan andere. Ze zijn bijvoorbeeld uitgenodigd om iets te zeggen omdat ze iets weten over de materie en dus niet alleen maar raaskallen. Heel erg inderdaad, want zo krijgt u minder aandacht. Start een protestmars met alle mensen die u langer dan dertig seconden willen horen spreken.

3 Bij publieke debatten bestaat ook de irritante gewoonte een debatleider aan te wijzen. Deze bewaakt de orde en zorgt ervoor dat velen aan het woord kunnen komen en dat niet iedereen door elkaar heen jammert. Daarom komt u niet de hele tijd aan het woord. Heel erg inderdaad, maar de debatleider weet dat als u aan het woord blijft de zaal snel leeg is. Dan is er ook geen publiek voor u.  

2 In de democratie hebben burgers soms een andere mening dan u. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld een beetje rechts, ze zijn tegen illegalen of tegen hogere uitkeringen. Sommigen vinden zelfs Mark Rutte een redelijke premier. Heel erg inderdaad, want niet iedereen in Nederland denkt als u. Wat u ook doet, velen zullen uw standpunten altijd hoofdschuddend aanhoren.

1 In een democratie kunnen mensen kiezen of ze politiek actief worden. Sommige burgers komen niet in actie. Heel erg inderdaad, zeker als u voor een doel staat waar geen steun voor is. Informeer uzelf eens over de wereld om u heen. Kijk eens of anderen het met u eens zijn. Luister naar ze en houd even uw mond. Misschien zeggen ze iets wat aansluit bij uw idealen. Zo komt u misschien een heel klein stapje verder.

Overtuigt u de ander niet? Dat ligt dan helemaal aan UZELF.


Chris Aalberts
vroeg zich bij het Tegenlicht-debat af waarom er zoveel wordt bezuinigd op de geestelijke gezondheidszorg.