Huiselijk geweld thema voor modereportage Vogue Italië

04-04-2014 09:15

Er is nogal eens wat te doen om Vogue. Vaak is er een soort collectieve boosheid rondom de modeshoots van het blad. Franca Sozzani, hoofdredactrice van de Italiaanse versie van het blad, heeft zo ook haar controversiële ideeën. In 2008 gebruikte ze bijvoorbeeld alleen donkere modellen en in 2011 zette ze plussize modellen in lingerie op de cover.

Deze maand is er weer een bijzondere reportage. De shoot ‘Horror Story‘ brengt huiselijk geweldig in beeld, meldt Fashionista.com. Op de foto’s zijn vrouwen in designkleding onder het bloed te zien. Op de achtergrond staan mannen met messen, scharen of andere -soms dodelijke- wapens. De outfits zijn van ontwerpers Balenciaga, Miu Miu, Fendi en Marc Jacobs. De sfeer in de reportage is bijna naar, een beter geklede set van American Psycho.

Kwetsbaar

In een interview in The Independent vertelt Sozanni dat ze is geinspireerd door de nog steeds groeiende cijfers van huiselijk geweld in Italië. Niet alleen in Italië is dat een probleem, in Nederland sterven ieder jaar 50 vrouwen door huiselijk geweld. “De horror in het echt is erger dan je ziet in films.” legt ze uit. “Dit is echte horror, we zien in deze shoot wat we elke dag in de krant lezen. Het laat zien hoe kwetsbaar vrouwen eigenlijk nog zijn en hoe makkelijk ze aangevallen, misbruikt en zelfs vermoord kan worden.

Met deze shoot loopt Sozzani het risico dat men vindt dat ze huiselijk geweld veel glamoureuzer maakt dan het is. Het risico is het waard, zegt Sozzani, ze wil aandacht voor dit onderwerp. “We verkopen dromen omdat we een tijdschrift zijn. Tegelijkertijd kunnen we mensen de kans geven om meer awareness te creëren. Het gaat hier niet om provoceren.”

Bekijk hier de foto’s van de Italiaanse Vogue-shoot.