Justin Nozuka maakt hypnotiserend album

07-04-2014 18:32

Een leven dat niet altijd even makkelijk is geweest, lijkt de sleutel tot succes als je een succesvolle muzikant wil worden. In ieder geval heeft het niets afgedaan aan de muzikale vaardigheden en creaties van Justin Nozuka. Met zijn derde studioalbum Ulysees zet hij een gevoelige maar sterke plaat neer.

Zijn moeder voedt Justin en zijn zes broers en zussen in haar eentje op. Zijn eerste album vernoemt hij in 2007 dan ook naar haar. Holly bevat twee nummers die hij al vroeg heeft geschreven: hij is 15 als hij de nummers Supposed to Grow Old en I’m in Peace schrijft op de kostschool waar hij dan zit.

Zuiver en zwoel

Nozuka wordt geprezen op zijn volwassen en zuivere stem. Dat laat de 25-jarige zanger op Ulysees meer horen dan ooit tevoren. Het soul-genre is verdwenen, hij kiest op dit album voor een heel nieuwe weg. Hij gaat voor soundscapes en produceert daardoor vooral langzame en hypnotiserende nummers. Dat zorgt ervoor dat zijn stem goed tot zijn recht komt, hij moet zuiver zingen om de soundscapes niet kapot te laten gaan. Hij klinkt zuiver en zwoel. Met gemak springt hij van zijn gewone zangstem naar zijn kopstem, wat in de relatief saaie nummers zorgt voor een prachtige twist.

Muzikaal gezien kiest Nozuka soms voor geen muziek, zoals in het a capella nummer Dreaming. Maar meestal kiest hij voor hypnotiserende en rustgevende piano’s en akoestische gitaren. Weinig volle akkoorden, voornamelijk rustige noten die maar heel soms even worden aangezet. Ook kiest hij voor zachte strijkers en zijn de drums heel weinig aanwezig. In combinatie met de zuivere en zwoele stem zorgt dat voor dromerige nummers.

Volle concentratie

Hoogtepunten zijn Hera, Iulius en Blue Velvet Sea om hun lange, slepende vibe die ondanks het slepende niet saai worden. Het zijn muzikaal gezien volle nummers, waar niet alles uit de kast wordt getrokken maar waar de compositie zorgzaam wordt opgebouwd tot volle nummers die precies lijken te kloppen. Noot voor noot, alles is zorgvuldig uitgezocht, niets is aan het toeval overgelaten. Nozuka laat in deze nummers perfect zien wat hij kan. Ook de single Right By You is representatief voor het album. Het zijn de Jeff Buckley-achtige invloeden die hem de luisteraar laten betoveren.

Met Ulysees levert Justin Nozuka een dromerig en hypnotiserend album af. Een album dat je op een goede geluidsinstallatie, liggend op een comfortabele bank met je ogen dicht moet luisteren. De composities zijn prachtig en Nozuka’s stem is verschrikkelijk zuiver en rustgevend. Saai? Luister het album een paar keer. Dit album is alles behalve saai als je er met de volle concentratie naar luistert. Het vergt alleen iets meer focus dan je gemiddelde popmuziek.