Weten & Tech

Eerste Instagram vanuit de ruimte verstuurd

08-04-2014 09:17

In 1968 werd de aarde voor het eerst op een net even iets andere manier op de foto gezet. Earthrising is de legendarische foto die vanuit de ruimte werd gemaakt. Maar de foto had er waarschijnlijk veel mooier uitgezien met een filtertje van Instagram er overheen.

En die tijd is gekomen, het fotonetwerk met de arty filters is de ruimte ingegaan. Niet letterlijk, astronauten die aan boord waren van het International Space Station postten gisteren de eerste Instagramfoto vanuit de ruimte. Een kleine stap voor de mens, een grote stap voor de selfie, het betreft namelijk geen earthrise. Wel een selfie.

Het bericht werd gepost op het officiele ISS-account. Op de foto zien we astronaut Steven R. Swanson met het bijschrift “Back on ISS, life is good.” Hij is alleen de hashtag #nofilter vergeten.

Vaker social media

Swanson zit samen met Aleksandr Skvortsov en Oleg Artemyev aan boord van het schip. Ze werden 25 maart de lucht ingeschoten en zijn deel van Expedition 39, wat betekent dat ze de 39e crew op deze missie zijn. In januari begonnen ze het account om de laatste weken training vast te leggen.

Het is niet de eerste keer dat er social media wordt gebruikt in de ruimte. In 2009 stuurde Mike Massimino de eerste tweet vanuit de ruimt, wat hem 1,28 miljoen volgers opleverde. Vorig jaar nam Chris Hadfield hét ruimtenummer allertijden op en maakt bij zijn versie van Space Oddity een video in de ruimte.