Bladen

‘Alleen wiskunde kan de middenklasse nog redden’

10-04-2014 09:05

Uw ochtendgebed.

‘Goede coach is een goede gymleraar’

Moet een goede voetbalcoach ook een goede voetballer zijn geweest? Niet per se. Ooit maakte Co Adriaanse daar al eens cynisch grapje over. Bondscoach Louis van Gaal weet ook wat  juiste voorwaarden zijn om een topcoach te worden: je moet er voor geleerd hebben. Zoals hij. ‘Ik heb de beste vooropleiding gehad om trainer/coach te worden. Net zoals Rinus Michels en Guus Hiddink, ben ik gymleraar geweest. Over het algemeen zijn dat soort figuren ook de betere coaches.’ Je moet je goed voorbereiden, is zijn boodschap. ‘Maar dat willen de meeste ex-voetballers niet.’ Ajax-trainer Frank de Boer is daar in zijn ogen een uitzondering op. ‘Hij heeft wel eerst kennis opgedaan bij de jeugdopleiding van Ajax en is vanaf daar opgeklommen. Je ziet dat dat goed werkt’

Oud-Veendam suikeroom is een belastingfraudeur

Zakenman Jans Norder, de oude suikeroom van voetbalclub Veendam, heeft bij faillissementen van zes van zijn BV’s een paar smerige trucjes uitgehaald om schuldeisers niets te hoeven uitkeren. Althans, dat concludeert curator Peter Bakker. Volgens gerechtelijke boekhouders is er met bezittingen geschoven tussen verschillende BV’s. Als gevolg daarvan hebben schuldeisers het nakijken. Het gaat daarbij om een totaalbedrag van 20 miljoen euro. 

Dylan Penn, perfecte mix tussen Sean Penn en Robin Wright. En naakt!

Als je vader een van de knapste mannen op aarde is, en je moeder ook behoorlijk onweerstaanbaar, dan kan het gebeuren dat de dochter van beiden het beste meekrijgt. Dylan Penn is model en 22 jaar. Ze doet soms fotoshoots waarin je haar lijf heel goed kan zien. Ze speelt trouwens in een horror-film, waar we nooit meer iets over gaan horen waarschijnlijk, maar Dylan vindt het allemaal geweldig. ‘I really wanted my first experience to be just that… plus, three weeks in New York…in the spring…and getting paid for it?! Fuck yes!

Kunnen die WK-liedjes nog stommer?

Ja, dat kan. De WK-hymne van dit jaar blinkt uit in infantiliteit. Jennifer Lopez en Rapper Pitbull zingen: ‘We are One, Ole, Ole.’ Gelukkig hebben wij Hazes.

George Bush de Google-schilder

Als president kon hij al geen goed doen als amateur-schilder krijgt nu hij ook een bak zuur over zich heen gestort. Ex-president George Bush tekent Google plaatjes over en daar moeten de kunstkenners om grinniken.

Roodhuid-grap brengt Heidi Klum in diskrediet

Heidi Klum staat niet bekend als een Einstein, maar ze bedoelt het goed. Het model organiseerde een Indianen-verkleedpartijtje en plaatse de redface-show op Facebook. Iedereen boos. Playing dress-up as a Native American — or any other racial group that isn’t your own — is widely considered unacceptable, so her foray into redface is remarkable in the year 2014.’

Amerikanen weten niet waar Oekraïne ligt 

Dit wordt zo’n lekker retweet-bericht, omdat het clichématig is. Amerikanen weten over het algemeen niet waar Oekraïne ligt.  The Washington Post legt nog een relatie op basis van dit gegeven. Hoe minder de Yanks weten waar Oekraïne zich bevindt, hoe liever ze willen binnenvallen. 

Ayaan niet verbaasd over weigeren eredoctoraat 

Bij Fox News, de conservatieve nieuwszender, reageerde Ayaan Hirshi Ali, nadat ze te horen had gekregen dat haar een toegezegd eredoctoraat was geweigerd. Ze was heel relaxt en begreep het eigenlijk wel. ‘Ik was al verbaasd dat ze het me wilden aanbieden. Tenslotte is alles over mij te vinden op Google.’

Renteruzie bij de FED

Wat is er aan de hand binnen de meest machtige monetaire vergaderclub ter wereld? Binnen de FED zijn meningsverschillen ontstaan over de hoogte van de rentestand. Wordt de rente 1 of 0,75%?  De nieuwe bankpresident Janet Yellen gelooft dat de rente laag kan blijven, ook als de economie aantrekt. ‘In de eerste vergadering onder Yellen werd vorige maand besloten om niet langer vast te houden aan de bepaling dat de rente kan worden verhoogd als de werkloosheid is gedaald tot 6,5 procent. Uit de notulen bleek dat de centrale bankiers dit besluit tijdens een geheime vergadering begin maart hebben voorbereid. Daarbij werd besproken hoe een nieuwe doelstelling kon worden geformuleerd, maar besluiten daarover werden niet genomen.’

Wiskunde levert ons 160 miljard op

Wiskunde levert 160 miljard per jaar op, meer dan een kwart van het bruto nationaal product. Platform Wiskunde Nederland presenteert vandaag een rapport dat inzicht biedt in de economische succesfactoren van onze economie. De les: doe aan wiskunde, want die domme dienstensector gaat er gillend af, straks.

“De tijd dat machines grote delen van ons dagelijkse leven gaan overnemen lijkt verre toekomst, maar is misschien wel dichterbij dan iedereen denkt. In de afgelopen twee decennia is technologie elk jaar verdubbeld in intelligentie en die trend zet zich de komende jaren voort. Dit zal ertoe leiden dat langzaam, maar gestaag, steeds meer werkgelegenheid wordt overgenomen door technologie. Wat deze trend anders maakt dan de mechanisatie- en automatiseringsbewegingen die sinds de industriële revolutie onze economie typeerden, is dat niet de klassieke lagelonen werkgelegenheid vervangen gaat worden, maar juist de werkgelegenheid in de middenklasse en bij hoger opgeleiden, de kurk waar de arbeidsmarkt op drijft. De oplossing voor de middenklasse: wiskunde.”